Republica Moldova riscă izolarea internațională, opinie

Republica Moldova riscă să fie izolată internațional din cauza politicii guvernării de la Chișinău. Declarația a fost făcută de directorul Colegiului Național de Informații din România, Iulian Fota, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„Republica Moldova a ajuns la limita când ar putea fi izolată internațional. Eu văd în cei din Occident o dezamăgire. Oficialii de acolo își pun întrebarea de ce după atâția ani de susținere, inclusiv financiară, lucrurile nu se schimbă, Moldova nu se modernizează, dar devine tot mai săracă. Cred că este vorba de lipsa de dragoste față de oameni, de compasiune față de semeni, când pe cei de la guvernare nu-i interesează decât averile lor”, a declarat Fota.

Potrivit lui Fota, Republica Moldova s-a dezlipit de triunghiul pe care îl forma împreună cu Georgia și Ucraina, care au avansat cu mult pe calea integrării europene, în pofida faptului că au fost marcate de războaie: „Georgia și-a identificat de mult calea, iar mai apoi și Ucraina. Moldova s-a rupt de Georgia și Ucraina”.

Iulian Fota a mai declarat că Republica Moldova nu va putea supraviețui fără finanțarea din partea Occidentului. „Republica Moldova nu este un stat viabil și trăiește din donațiile pe care le dăm noi, românii, și UE. Rusia nu are bani ca să susțină Republica Moldova”, a declarat Fota.

Igor Munteanu, directorul IDIS „Viitorul”, a declarat în cadrul emisiunii că UE ar putea să suspende susținerea financiară pe care i-a promis-o Republicii Moldova, deoarece Comisia Europeană ar putea ceda presiunilor făcute de către două din cele mai mari partide din Parlamentul European. „În 2015, UE a suspendat susținerea financiară a Republicii Moldova din cauza furtului din sistemul bancar. Banii nu au fost recuperați și nici nu au fost identificați beneficiarii. Republica Moldova nu și-a îndeplinit sarcinile puse în Acordul de Asociere cu UE. Chișinăul a prezentat un raport, dar există o prăpastie din felul cum înțeleg guvernanții noștri și cei de la Bruxelles acest lucru”, a declarat Munteanu. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.