Inițiativă pentru egalitatea de gen în țările Parteneriatului Estic

Stereotipurile de gen, profund înrădăcinate în țările Parteneriatului Estic, precum și și violența în bază de gen vor fi combătute în cadrul unui program lansat de UN Women și UNFPA, împreună cu Uniunea Europeană. Programul regional de trei ani vine și să sporească implicarea bărbaților în activitățile casnice și de îngrijire a copiilor, transmite IPN.

Programul intitulat „EU4 Gender Equality: Together Against Gender Stereotypes and Gender-BasedViolence” („Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază pe gen”) își propune să consolideze drepturile și șansele egale pentru femei și bărbați, abordând percepțiile cu referire la rolurile bărbaților și femeilor în familie și în societate și contribuind la eliminarea violenței în bază de gen.

„Pe durata crizei COVID-19 am observat, din păcate, o creștere a volumului de muncă neplătită în cazul femeilor și a cazurilor de violență în bază de gen în cele șase țări”, spune Alanna Armitage, directoare regională UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală. „Programul nostru vine la momentul potrivit pentru a lupta împotriva acestor tendințe. Cu toții trebuie să lucrăm, mână în mână, pentru a construi o lume mai justă, mai egală și mai sigură pentru fiecare”, a mai spus Alanna Armitage, citată într-un comunicat de presă.

Lawrence Meredith, director pentru vecinătatea de est în Direcția generală vecinătate și negocieri pentru extindere din cadrul Comisiei Europene, a menționat că este primul program regional care vizează egalitatea de gen în regiunea Parteneriatului Estic. „Putem și vom contribui și mai mult la dezvoltarea acestui potențial economic și social subutilizat, împreună cu vecinii noștri din est. Pe măsură ce ieșim din pandemie, vom propune ca viitorul Parteneriat Estic să fie mai incluziv”, a mai spus Lawrence Meredith.

„Vom lucra îndeaproape cu guvernele și organizațiile societății civile din cele șase țări pentru a asigura succesul programului”, spune Alia El-Yassir, directoare regională pentru Europa și Asia Centrală a Biroului Regional al UN Women. Potrivit ei, acest proiect este crucial, mai ales în acest moment, deoarece criza COVID-19 a scos în evidență o distribuție dezechilibrată a responsabilităților, bazată pe stereotipurile tradiționale de gen.

Bugetul programului este de 7,875 milioane de euro și este ancorat în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, lansat de Organizația Națiunilor Unite în 2015 și Planul de Acțiuni al UE „Egalitatea de gen și capacitarea femeilor: Transformarea vieții fetelor și femeilor prin intermediul relațiilor externe ale UE 2016-2020”. Acesta oferă o oportunitate unică pentru UE și cele șase țări participante să influențeze discursul social, percepțiile și practicile legate de egalitatea de gen, cu scopul final de a realiza egalitatea de gen și ODD-urile aferente.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.