Inițiativa democraților este populistă și utopică, declarații

Valeriu Munteanu, vicepreședinte al Partidului Liberal, consideră că inițiativa democraților de modificare a Constituției în vederea alegerii directe a judecătorilor este populistă, sună bine în perioada electorală, dar este și extrem de periculoasă.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Valeriu Munteanu spune că nicăieri pe vechiul continent nu există această practică, or statele europene sunt capabile să numească și să mențină judecători integri, care judecă după lege, nu după indicațiile venite de la decidenții politici,sau după grosimea plicului primit. „Regula e simplă, în toată Europa, judecătorii ori judecă după lege, ori după caz merg la pușcărie”, a scris acesta.

Vicepreședintele Partidului Liberal Democrat, Ion Terguță, spune că impunerea unui asemenea sistem implică multiple modificări legislative, care necesită proceduri îndelungate, iar PDM vrea să arunce în felul acesta responsabilitatea pentru dezmățul din justiție pe seama alegătorului.

„Însăși esența ei este utopică din moment ce alegerea este una în cadrul unei liste strict definite. Statutul de judecător se obține prin decret prezidențial, astfel că cetățenii vor avea de ales în cadrul unei liste strict definite. Populismul e amplificat și de faptul că exercițiul în sine mimează democrația, care nu poate genera o schimbare în cadrul sistemului. Am mai avut promisiuni de profesionalizare a armatei. Își mai amintește cineva? Va trece și această propunere”, a menționat Ion Terguță.

Partidul Democrat a anunțat într-un briefing de presă că a pregătit un proiect  de Hotărâre de Parlament pentru a însărcina Comisia Juridică a legislativului să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituției, care ar permite ca judecătorii să fie aleși direct de către popor. Propunerea legislativă urmează să fie înregistrată în zilele următoare în Parlament. Până a fi supusă votului în legislativ, inițiativa va fi dezbătută cu societatea civilă şi cu grupurile profesionale interesate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.