Ingerințele puterii executive în cea judecătorească sunt inadmisibile, opinie

Vicepreședintele Partidului Democrat, juristul Alexandru Cauia, consideră că este absolut inadmisibil să se facă ingerințe din partea puterii executive în puterea judecătorească. Democratul s-a referit la declarațiile prim-ministrei Maia Sandu prin care a cerut procurorului Adriana Bețișor să-și dea demisia, dar și participarea acesteia la ședința Consiliului Superior al Magistraturii. Declarația a fost făcută la Publika TV, transmite IPN.

„Consider că Maia Sandu acționează mai mult emotiv, din considerente politice, decât din dorința de a schimba ceva. Și dumneaei, și echipa înțeleg foarte bine că nu se lichidează corupția prin declarații, ele sunt necesare, dar ele nu oferă eficiență. Trebuie să ai sistem pe care să-l implementezi pas cu pas și el există doar că trebuie să fie voință politică”, a menționat Alexandru Cauia

În opinia lui, blocul ACUM are nevoie să argumenteze pentru propriul electorat asocierea cu socialiștii. „Tot mesajul politic al celor două partide care formează blocul ACUM a fost pe baza a doi oameni – Plahotniuc și Șor. Ei au nevoie astăzi să argumenteze propriului electorat asocierea cu socialiștii prin faptul că o să-i pedepsească pe acești oameni”, spune juristul. În opinia lui, nu este normal ca prim-ministrul să ceară demisia unui procuror așa cum s-a făcut în cazul Adrianei Bețișor.

Ion Guzun, consilier la Centru de Resurse Juridice, susține că pentru el a fost o surpriză faptul că prim-ministra Maia Sandu a ținut un discurs la ședința Consiliului Superior al Magistraturii. Ion Guzun califică acest discurs drept o comunicare cu sistemul justiției, care este un lucru necesar. „Eu sper foarte mult că acesta a fost un început de comunicare dintre puterea executivă și cea judecătorească”, a menționat consilierul.

De asemenea, juristul și-a exprimat speranța că vor fi excluse numirile în funcții pe alte criterii decât cele de merit: „Aceste numiri, promovări sau demisii să fie făcute doar în bază legală și indiferent care este procesul, să inspire încrederea atât a societăți, cât și a partenerilor externi”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.