Inflația medie anuală va ajunge la 13,7%, guvernator BNM

Inflația va continua să se reducă rapid pe parcursul anului curent, intrând la finele lunii decembrie în limita de sus al coridorului de variație, apoi urmând o nouă accelerare. Inflația medie anuală urmează să ajungă la nivelul de 13,7% în acest an și de 5,5% anul viitor. Declarații în acest sens a făcut guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. Potrivit lui, este necesar un impuls fiscal mai puternic pentru a stimula activitatea economică pe parcursul anului 2023.

Potrivit guvernatorului, evoluțiile recente ale inflației anuale validează corectitudinea și oportunitatea caracterului restrictiv al măsurilor de politică monetară anterior adoptate. Rata anuală a inflației în trimestrul IV 2022 a conturat o traiectorie descendentă și a înregistrat 30,2% în luna decembrie 2022, față de 34,6% în luna octombrie 2022, ca rezultat al diminuării contribuțiilor din partea tuturor subcomponentelor. În termeni medii, rata inflației a constituit 32,1% în trimestrul IV 2022, fiind cu 0,1 puncte procentuale inferioară nivelului anticipat în Raportul asupra inflației din noiembrie 2022.

„Presiunile asupra inflației sunt în scădere și din partea prețurilor în industrie, ritmul cărora în ultimele două luni ale anului 2022 au înregistrat o tendință descendentă”, a precizat șeful BNM.

Printre factorii care vor influența inflația aflată în decelerare se numără ajustările recente de tarife pentru energia electrică, atenuarea continuă a inflației importate, precum și temperarea continuă a prețurilor la petrol pe piața internațională.

Guvernatorul a mai spus că evenimentele asociate conflictului militar din Ucraina și potențialele escaladări mențin caracterul persistent al riscurilor și incertitudinilor privind perspectiva inflației pe termen scurt și mediu. „BNM va monitoriza în continuare cu precauție situația macroeconomică internă și cea externă și va ajusta instrumentele de politică monetară pentru atingerea obiectivului său fundamental de asigurare și menținere a stabilității prețurilor”, a subliniat Octavian Armașu.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.