Independența Republicii Moldova a apărut pe fondul degradării economice a URSS, istoric

Independența Republicii Moldova a venit pe fondul conștientizării de către Moscova că situația din URSS merge într-o direcție profund negativă. Declarația aparține istoricului Veaceslav Stavilă, care a precizat pentru IPN că independența Republicii Moldova include factorii demografici și economici din URSS.

„Din 1945 până în 1991, sistemul sovietic a impus ca conducerea din toate teritoriile sovietice să fie asigurată de persoane de origine etnică rusă. În Chișinău exista funcția de Secretar al Comitetului Central, care era localnic, dar, de fapt, poziția cheie era în mâinile secretarului 2, care era rus”, a spus Veaceslav Stavilă.

Potrivit istoricului, rușii au observat că în majoritatea republicilor unionale tempoul demografic al localnicilor era unul alert în comparație cu cel al rușilor și exista riscul ca elementele slave să dispară. „Degradarea demografică a rușilor din întreaga URSS s-a accentuat în perioada 1985-1990. Pentru a evita ca acest lucru să capete accente dramatice, rușii au decis să ofere o libertate mai mare republicilor unionale, inclusiv Republicii Moldova – așa numita perestroika a lui Mihail Gorbaciov”, a spus Veaceslav Stavilă.

Din punct de vedere economic, către anul 1990, URSS era un dezastru. „Era un sistem în care persoanele apte de muncă nu erau cointeresate să lucreze. Omul mergea la serviciu și nu avea interesul să lucreze mai mult, pentru că oricum nu îi creștea salariul. Era destul să se prezinte la serviciu și salariul îi mergea, deci producea puțin”, a spus istoricul.

Economia URSS se baza pe vânzările de petrol, lemn și gaze, care asigurau produsele de strictă necesitate. În anii 80, a avut loc o cădere a prețului petrolului, iar Moscova a ajuns la situația în care nu mai putea ține toate teritoriile, inclusiv teritoriul pe care se află Republica Moldova, a spus Veaceslav Stavilă.

În anul 1989, Sovietului de Miniștri ai RSS Moldovenești i-a fost transmisă o circulară prin care i se preciza că Moscova a tăiat sprijinul financiar acordat Chișinăului. „Acest gen de circulară l-au primit toate republicile unionale, cărora, de fapt, li se transmitea că trebuie să se descurce pe cont propriu. Centrul nu mai avea capacitatea să susțină toată populația URSS”, a spus Veaceslav Stavilă.

Potrivit istoricului, toate acestea au dus la amplificarea mișcărilor naționale din republicile sovietice, inclusiv Republica Moldova care, în cele din urmă, și-au declarat independența.

---
La 27 august 1991, acum 28 de ani, Parlamentul Republicii Moldova adopta Declarația de Independență, document semnat de 278 de deputați. Acest act fondator este marcat în fiecare an ca Ziua Independenței. Declarația originală a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar a fost refăcută în 2010.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.