Încep examenele naționale de absolvire a gimnaziului

Circa 30 de mii de elevi vor susține examenele naționale de absolvire a gimnaziului, în perioada 5-15 iunie. Astăzi are loc examenul la limba și literatura română pentru alolingvi, la care participă 5,4 mii de elevi, aceasta fiind prima probă din cadrul sesiunii din anul curent, anunță Ministerul Educației și Cercetării, citat de IPN.

Examenul la matematică, la care vor participa peste 29,5 mii de elevi, va avea loc joi, 8 iunie. Examenul la limba de instruire se va desfășura luni, 12 iunie. La examenul la limba și literatura română vor participa peste 24 de mii de elevi, iar examenul la limba și literatura rusă va fi organizat pentru mai bine de 5,3 mii de elevi. Sesiunea de examene pentru absolvenții de gimnaziu se va încheia cu examenul la istoria românilor și universală, care va avea loc pe data de 15 iunie.

În baza rezultatelor obținute la olimpiadele republicane desfășurate în acest an, absolvenții treptei gimnaziale obțin nota „10” din oficiu la disciplina de examen la care sunt premianți ai locurilor I, II sau III. Astfel, de nota „10” din oficiu vor beneficia câte șase elevi în cadrul disciplinei de examen: limba și literatura română (alolingvi), matematică, limba și literatura română (limba de instruire), limba și literatura rusă (limba de instruire) și istoria românilor și universală.

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, în adresarea sa către absolvenții de gimnaziu i-a îndemnat să aibă încredere în forțele proprii ori de câte ori vor intra în sala de examen. „Oriunde veți continua studiile, la liceu, colegiu, școală profesională ori centru de excelență, este important să învățați continuu și consecvent, astfel încât să obțineți o bună pregătire în domeniul pe care-l veți alege”, a menționat ministrul.

Testele de examen vor fi verificate în perioada 6-21 iunie. Rezultatele vor fi afișate la data de 22 iunie în fiecare instituție de învățământ în care s-au desfășurat examenele. Elevii pot depune cerere de examinare a contestației la data de 22 iunie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 26 iunie.

Sesiunea de bacalaureat a început pe 2 iunie și va continua până pe 20 iunie. Pe 6 iunie are loc examenul la limba de instruire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.