Încep examenele de bacalaureat

Peste trei mii de absolvenți ai instituțiilor cu predare în limbile minorităților naționale scriu astăzi, 2 iunie, prima probă în cadrul examenului național de bacalaureat, la limba și literatura română. La sesiunea de bacalaureat 2023 vor participa în total circa 18 400 de absolvenți, iar examenele vor avea loc în 57 de centre din întreaga țară, transmite IPN.

Următorul examen va avea loc pe 6 iunie, la limba de instruire, iar pe 9 iunie – la limba străină. Pe 13 iunie absolvenții vor scrie examenul la matematică, istoria românilor și universală, arte, sport, pe 16 iunie – la proba la solicitare (geografia, fizica, chimia, bilogia, matematica, istoria românilor și universală, informatica), iar pe 20 iunie –  la limba și literatura ucraineană/bulgară/găgăuză (real/umanist).

Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj către absolvenți în care le-a transmis că examenele de absolvire sunt o oportunitate de a-și demonstra adevăratul potențial și un punct de control în călătoria lor de învățare pe tot parcursul vieții. „Dacă ați legat prietenie cu cartea, munca și disciplina, cu certitudine dețineți cunoștințele și abilitățile necesare pentru a excela la aceste examene. Vă încurajez să rămâneți calmi și încrezători. Indiferent de rezultat, viitorul fiecăruia dintre voi este plin de posibilități nenumărate. Vă urez succes!”, a spus Maia Sandu.

Și ministrul educației și cercetării Anatolie Topală i-a îndemnat pe absolvenți să se concentreze pe subiectele de examen astfel încât să obțină rezultatele pentru care au muncit ani la rând, zi de zi. „Creativitatea, originalitatea, competențele formate și cunoștințele acumulate pe parcursul studiilor sunt cei mai buni prieteni în sala de examen”, a adăugat el. Ministerul Educației și Cercetării, Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare și toți cei implicați în procesul de organizare și desfășurare a examenului național de bacalaureat, vor depune și în continuare toate eforturile pentru a asigura o evaluare corectă, transparentă și cu menținerea standardelor de înaltă calitate.

Testele rezolvate vor fi verificate în patru centre republicane de evaluare din municipiul Chișinău, începând cu data de 2 iunie. Pe data de 26 iunie, în centrele de bacalaureat vor fi afișate rezultatele din sesiunea de bază.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.