În vecinătate se construiește cea mai mare bază NATO

„Cea mai mare bază NATO din Europa se va afla la 90 de kilometri de Dobrici”, arată cu satisfacție presa bulgară orașul din Dobrogea sudică. E ceva mai lungă distanța pe linie dreaptă de la Mihail Kogălniceanu până la Giurgiulești, Republica Moldova, și cam tot atâta până la Ismail, Ucraina, precizează IPN știrea vehiculată de presa internațională privind construcția în sud-estul Europei a celei mai mari baze NATO.

Costurile de edificare a bazei, care va găzdui 10000 de militari se ridică la 2,5 miliarde de euro. Noile construcții, pe o suprafaţă de 2800 hectare, vor consolida capacitățile bazei aeriene NATO deja existentă la „Mihail Kogălniceanu”. Noua bază va avea piste de decolare - aterizare, platforme de arme, hangare pentru avioane militare, precum şi şcoli, grădiniţe, magazine şi un spital.

Bursa.ro arată că această informație lansată de autoritățile române, a apărut denaturat în presa rusă. Potrivit autorităților, decizia de construire/extindere a bazei a fost luată NU „pe fondul conflictului militar din Ucraina”.  

Lucrurile se prezintă altfel, precizează sursa. Actul normativ care a stabilit extinderea bazei militare de la Mihail Kogălniceanu datează din anul 2020, adică cu doi ani înainte de la declanşarea agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina. Este vorba despre HG 23/2020 adoptată de guvernul Orban, prin care se stabileşte pornirea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional "Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu". Actul normativ adoptat de Cabinetul Orban avea la bază HG 781/2019 prin care fuseseră aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru realizarea proiectului respectiv.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.