În ultimii 4 ani, numărul autobuzelor de pe rutele municipale a crescut de la 85 la 145

Numărul autobuzelor emise zilnic pe linie pe rutele municipale a crescut de la 85, în anul 2020, la 145, în februarie 2024. Dintre acestea, 99 de unități deservesc rutele suburbane, iar 46 – rutele urbane, transmute IPN.

Primăria municipiului Chișinău precizează că, în perioada anilor 2019-2023, a deschis, majorat și extins rutele de autobuz care circulă în și dinspre suburbii. Aceasta a fost posibil datorită procurării a 184 de unități.

Astfel, în noiembrie 2019, s-a decis extinderea itinerarului rutei de autobuz nr. 16 „Universitatea Agrară – Parcul La Izvor” până în orașul Vatra. În martie 2020, rutele suburbane nr. 10 „str. Vasile Alecsandri - comuna Grătiești” și nr. 28 „str. Vasile Alecsandri - comuna Grătiești - satul Hulboaca” au fost preluate de Parcul Urban de Autobuze de la transportatorul privat.

Din 2021, ruta urbană de autobuz nr. 23 „str. Ismail - bd. Mircea cel Bătrân” se deservește de PUA integral. Pentru a face față numărului mare de călători, de anul trecut pe această linie au fost scoase autobuzele articulate. Aceiași schimbare s-a produs și pe ruta urbană de autobuz nr. 5 „bd. Cuza Vodă - str. Bucovinei”.

Totodată, pentru locuitorii din Stăuceni, în luna noiembrie 2021, s-a redeschis ruta suburbană de autobuz nr. 37 ”str. Vasile Alecsandri – comuna Stăuceni”. În martie 2022, au fost extinse rutele suburbane nr. 18 ”str. Ismail – or. Sângera” și nr. 44 ”str. Ismail - satul Revaca” până la str. Donici din localitatea Revaca.

În luna octombrie a aceluiași an, a fost lansată ruta de autobuz nr. 18A care înlocuiește ruta de troleibuz nr. 31 „or. Chișinău, str. 31 August 1989 - or. Sângera”. În august 2023, a fost deschisă ruta urbană de autobuz nr. 8 ” str. N. Testemiţanu – Piața D. Cantemir”.

În anul 2023, au fost lansate șase rute noi de autobuz în suburbiile Codru, Durlești, Bubuieci și Trușeni. Totodată, la începutul lui octombrie, itinerarul rutei municipale de autobuz nr. 24 ” str. Tighina - satul Colonița” a fost prelungit. La solicitarea locuitorilor și administrației locale itinerarul a fost extins pe străzile Vasile Lupu, Răsăritului și Valea Ungurului, unde locuiesc în jur de 800 de oameni.

La solicitarea locuitorilor din satul Ghidighici pe linia de autobuz nr. 46 a fost pusă o unitate articulată, ceea ce asigură transportarea unui număr mai mare de pasageri, în special în orele de vârf.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.