În țară a fost confirmat primul caz de rujeolă în ultimii 3 ani

În Republica Moldova a fost confirmat primul caz de rujeolă după o perioadă de 3 ani, ultimul fiind înregistrat în martie 2020. Este vorba despre o persoană de 43 ani din municipiul Chișinău, recent revenită dintr-o călătorie din afara țării, transmite IPN.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică precizează că boala a început acut cu prezența simptomelor de oboseală, dureri musculare, cefalee, urmate de febră, dureri la deglutiție, tuse uscată. Ulterior au apărut și erupțiile cutanate pe față, cu extinderea ulterioară pe trunchi și membre. Persoana s-a adresat după asistență medicală la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, unde a fost spitalizată.

Potrivit specialiștilor, rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă care se transmite pe calea aeriană de la persoana bolnavă. Se manifestă prin debut brusc cu febră înaltă, inițial cu conjunctivită, frică de lumină, lacrimare, eliminări din nas, tuse uscată, și în a 3-4 zi de boală se asociază cu pete roșii confluente pe piele, care primar apare în regiunea feței și gâtului, și apoi se extinde pe tot corpul.

ANSP atenționează că, copiii nevaccinați prezintă un risc foarte mare de a se îmbolnăvi și dezvolta complicații, cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia, meningita.

Acoperirea vaccinală împotriva rujeolei în Republica Moldova este sub recomandările Organizației Mondiale a Sănătății – de 95%. Datele statistice arată că la vârsta de 1 an, aceasta este 84,2%; la 7 ani – de 92,6%; la vârsta de 15 ani este de 93,6%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.