În secțiile de vot ar putea fi instalate camere video

În secțiile de vot ar putea fi instalate camere de luat vederi, astfel să fie asigurat un proces electoral transparent, care să elimine orice îngrijorări. Cu această propunere a venit premierul Pavel Filip în cadrul unei ședințe cu membrii Comisiei Electorale Centrale, transmite IPN.

În cadrul discuțiilor au fost abordate acțiunile, care ar mai urma să fie întreprinse de Guvern pentru a asigura un proces electoral liber, corect și transparent. „Vedem că există unele îngrijorări față de viitoarele alegeri și am vrut să mă asigur că Guvernul a făcut tot ce este necesar și ce mai poate face în continuare, pentru ca alegerile parlamentare să fie libere, corecte și transparente”, a spus Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă al executivului.

Premierul a propus să fie examinată inclusiv posibilitatea instalării camerelor de luat vederi în secțiile de vot. În acest sens, a fost accentuată importanța asigurării transparenței, dar și a secretului votului și a datelor personale. „Cu toții ne dorim corectitudine. Să nu lăsăm niciun element care să provoace îngrijorări”, a subliniat Pavel Filip.

Șeful cabinetului de miniștri a confirmat disponibilitatea Guvernului și a Cancelariei de Stat de a contribui la asigurarea spațiilor necesare pentru amenajarea secțiilor de vot. Totodată, a fost accentuată necesitatea dotării secțiilor de vot cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități, responsabilitate care revine autorităților publice locale.

Guvernul va solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să verifice rețele de alimentare cu energie electrică, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației să se asigure că în toată țara există conexiune la internet în parametrii declarați de furnizorii de servicii. Centrul de Telecomunicații Speciale, care a fost recent reorganizat și a devenit unica instituție publică responsabilă de securitatea cibernetică, va întreprinde toate măsurile ca sistemul informațional „Alegeri” să aibă la dispoziție canale de comunicare bine securizare și pe deplin funcționale.

În 2019 vor avea loc două campanii electorale naționale: pe 24 februarie – alegeri parlamentare, organizate pentru prima dată în baza unui sistem mixt și după 14 iunie – alegeri locale generale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.