În șase circumscripții alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei nu sunt declarate valabile

În șase circumscripții alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei nu sunt declarate valabile, din cauză că la urnele de vot s-a prezentat un număr mic de alegători, transmite IPN, cu referire la portalul de știri local nokta.md.

În Circumscripția electorală nr.27 de la Congaz au votat 23,8% dintre alegători, în Circumscripția nr.3 de la Comrat – 25,3%, în Circumscripția nr.2 de la Comrat – 31,1%. În Circumscripția nr.13 din Beșalma s-au prezentat la urne 29,7% dintre votanți, în Circumscripția nr.28 din Congaz – 30%, iar în Circumscripția nr.10 de la Vulcănești rata de participare la alegeri a fost de 30,5%. În aceste șase circumscripții, turul doi al alegerilor pentru Adunarea Populară a Găgăuziei va avea loc peste două săptămâni.


Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a votat în Circumscripția electorală nr.1 din Comrat. Accidentată la picior, bașcanul și-a exercitat dreptul de vot la domiciliu, după ce a depus în prealabil o cerere la Biroul Electoral al secției de votare.

În declarația pentru presă, Irina Vlah a vorbit despre așteptările sale de la alegeri. „Parcurgem o etapă complicată. Criza pandemică a fost agravată de conflictul politic agresiv de durată, care alimentează dispoziția pesimistă în societate. În același timp, alegerile sunt întotdeauna o oportunitate de a determina începutul unei noi etape, a unei etape mai bune. Adunarea Populară este un organ important al puterii democratice, care poate aduce o contribuție esențială la dezvoltarea autonomiei. Sper că deputații următoarei legislaturi se vor concentra pe construcție și dezvoltare”,  a declarat Irina Vlah.


Adunarea Populară a Găgăuziei are 35 de deputați, aleși câte unul în 35 de circumscripții electorale uninominale. Alegeri ordinare au avut loc duminică, 19 septembrie. În competiție s-au înregistrat 124 de candidaturi, dintre care doi s-au retras. Peste 4/5 din candidați au preferat să se înregistreze în calitate de independenți.

 

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.