În Moldova procentajul naşterilor multiple s-a mărit

În Moldova procentul de sarcini din care au rezultat gemeni, tripleţi sau mai mulţi copii, s-a mărit. Medicul obstetrician-ginecolog Valentin Târşu, şeful Secţiei consultativă pentru femei din cadrul Institutului Mamei şi Copilului, a spus că unul din factorii care au contribuit la această creştere este tratamentul contra infertilităţii.

Medicul a declarat pentru IPN că medicamentele contra infertilităţii stimulează ovulaţia la femei, mărindu-se numărul de ovule care sunt apoi fecundate. De regulă, tratamentul în cauză se administrează femeilor cu vârsta până la 40 de ani.

Valentin Târşu spune că în ultimii ani tot mai multe femei se adresează la spital cu problema infertilităţii. Aceasta nu înseamnă însă că sunt mai multe persoane sterile. Doar că înainte cuplurile se resemnau dacă nu aveau copii, iar astăzi recurg la tratament.

Potrivit medicului, numărul naşterilor de gemeni sau a naşterilor multiple, adică a 3 şi mai mulţi copii, creşte şi în urma fertilizării in vitro, care se face şi în spitalele private din Moldova.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în 2010 au fost înregistrate 2 cazuri de naşteri multiple, în 2011 – 5 cazuri, iar în 2012 – 11. Totodată, anul trecut s-au născut peste 400 de gemeni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.