În Moldova a fost deschis primul Centru de Justiție Familială

În Republica Moldova a fost deschis primul Centru de Justiție Familială – un serviciu destinat victimelor violenței în familiei și violenței sexuale. Noua entitate urmează să contribuie la sporirea capacității funcționarilor de a oferi suport imediat și calitativ supraviețuitorilor în cadrul unui serviciu unic, distrugând astfel ciclul abuzului și violenței domestice, sexuale, violenței asupra copiilor, prin oferirea de servicii menite să reconstruiască și să restabilească vieți, transmite IPN.

Centrul a fost inaugurat după luni de lucrări de reconstrucție efectuate de OIM Moldova, în cadrul unui proiect finanțat de către Guvernul Statelor Unite ale Americii. El va activa după modelul american, care presupune că toate autoritățile și specialiștii fac echipă comună și lucrează prompt, pornind de la nevoile victimei, în interesul suprem al acesteia. Noutatea acestui serviciu pentru Republica Moldova constă în faptul că poliția, medicii, medicii legiști, avocații, psihologii, asistenții sociali și specialiști din mai multe ONG-uri specializate vor activa în regim 24/7 pentru femeile și copiii care au nevoie de ajutor de urgență.

În cadrul evenimentului de lansare, ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, a declarat că prin crearea Centrului de Justiție Familială violența în familie și infracțiunile privind viața sexuală vor fi abordate integrat prin cooperare intersectorială a specialiștilor din poliție, justiție, sănătate, medicină legală, protecție socială. Vor fi abordate sub același acoperiș, după modelele funcționării centrelor similare atât în statele europene, cât și în Statele Unite ale Americii.Prezentă la eveniment, președinta Maia Sandu a declarat că adesea victimele se confruntă nu doar cu traume fizice și psihice, dar și cu ironii sau stigmatizare de către familie și comunitate atunci când se adresează după ajutor, pentru a scăpa de brutalitatea din propria casă. „Nu doar această temă le face pe multe victime să tacă despre această experiență, ci și traseul birocratic, umilitor uneori, pe care trebuie să îl urmeze dacă vor avea curajul de a-și cere dreptatea. Practic, acest parcurs întărea trauma, în loc să aline durerea. (..) Victimele violenței domestice vor fi primite într-un spațiu unde vor găsi siguranță și empatie, un spațiu în care să fie ajutate, nu judecate”, a notat șefa statului.Ambasadorul SUA în Moldova, Kent D. Logsdon, a menționat că Statele Unite susțin cu mândrie eforturile depuse de Republica Moldova pentru a preveni și a răspunde violenței în bază de gen. „Noi apreciem parteneriatul nostru continuu pentru a soluționa această problemă critică ca parte a obiectivului comun de a construi un viitor democratic, prosper și sigur pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a mai spus diplomatul.Pentru a chema în ajutor echipa Centrului de Justiție Familială al Poliției, persoanele vor apela serviciul de urgență112 sau vor apela la Telefonul de încredere pentru femei și fete:
 0 8008 8008.

Datele Inspectoratului General al Poliției arată o creștere anuală a numărului de sesizări ale cazurilor de violență în bază de gen, care se explică prin sporirea capacităților profesionale ale specialiștilor de a reacționa prompt, dar și prin faptul că există mecanisme intersectoriale de referire și intervenție, dar și sporirii nivelului de încredere a victimelor în organele de drept. Astfel, doar în anul 2022 au fost înregistrate 2 471 de cazuri de violență în familie. La fel, s-au înregistrat 504 infracțiuni ce atentează la viața sexuală, dintre care 222 de cazuri de viol și 282 de cazuri de acțiuni violente cu caracter sexual, precum și 403 infracțiuni cu caracter sexual împotriva copiilor. 24 de femei și-au pierdut viața ca urmare a violenței din partea unui membru al familiei sau al partenerului intim, iar alte 45 de femei s-au ales cu vătămări corporale grave.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.