În comunitatea romă procesul educaţional online a dat faliment, raport de monitorizare

Educaţia la distanţă în Republica Moldova „nu are sorţi de izbândă” atât timp cât nu există condiţii decente în casele elevilor. De această părere este Ion Duminică, membru al secretariatului Coaliției „Vocea Romilor”, care susţine că rezultatele Raportului de Monitorizare pentru prima jumătate a anul 2020 pe domeniul Educație privind Planul Național de Susținere a Populației de Etnie Romă arată că majoritatea copiilor de etnie romă nu au un spaţiu de locuit adecvat pentru a desfăşura educaţia online.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN , Ion Duminică a menţionat că în cinci localităţi preponderent populate de romi (satul Schinoasa, comuna Ţibirica, satul Parcani, comuna Răciula, satul Ursari, raionul Călăraşi şi în oraşele Hâceşti şi Edineţ), care au fost monitorizate la compartimentul educaţie, copiii de etnie romă au fost asiguraţi gratuit cu manuale şcolare, dar ,,ceea ce a interesat Coaliţia „Vocea Romilor”, în perioada pandemiei, 16 martie - 15 mai, este numărul copiilor de etnie romă beneficiari de ajutor material pentru procurarea echipamentelor didactice necesare pentru a desfăşura procesul educaţional la distanţă”. „Din datele raporatate de Ministerul Educaţiei, în procesul perioadei pandemice fiecare al zecelea copil din Republica Moldova nu a avut echipament necesar pentru a participat la acest proces care se numeşte educaţie la distanţă, educaţie online”. ,,Ceea ce ţine de comunitatea romă, acest proces a dat faliment mai ales în satul Schinoasa, unde am avut monitorizaţi 44 de copii de etnie romă care în această perioadă nu au avut echipamentul necesar, nu au beneficiat de ajutor material pentru a procura acest echipament pentru a desfăşura educaţia la distanţă”,  a spus Ion Duminică.

În satul Ursari, copii au fost abordaţi doar la telefonul fix. „Erau întrebaţi dacă au citit multe cărţi, să citească mai departe! Asta nu este educaţie, citiţi mai multe cărţi!”, a spus Ion Duminică. Referindu-se la situaţia din oraşul Edineţ, acesta a precizat că din cei 500 de copii de vârsta 7-15 ani, doar 23 au fost încadraţi în procesul educaţional, iar ceilalți au fost copii hoinari.

„În majoritatea localităţilor în care noi am monitorizat principalele obiecte la care profesorii au putut desfăşura cât de cât, parţial, această educaţie a fost limba română şi matematica. Alte obiecte nu au putut să fie abordate şi copii s-au jăluit că unui profesori nu au competenţe digitale, n-au competenţe de a desfăşuara această educaţie. Educaţia în perioada pandemică a fost total abandonată printre comunităţile de romi, care sunt comunităţi vulnerabile”, a declarat Ion Duminică.

Elena Sîrbu, membră a secretariatului Coaliției „Vocea Romilor”, a declarat că, pentru pregătirea Raportului de Monitorizare pentru prima jumătate a anul 2020 pe domeniul Sănătate, informaţia pe care a solicitat-o de la instituţiile responsabile din cadrul administraţiei publice locale nu a fost concludentă. „Se raportează că informarea populaţiei de etnie romă despre beneficiile înacadrării în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală are loc însă nu avem o cifră exactă, nu avem metodologiile care sunt folosite de către cadrele medicale”, a spus Elena Sîrbu

Referindu-se la situaţia romilor din satul Schinoasa, aceasta a precizat că medicul împreună cu mediatoarea comunitară a mers „din poartă în poartă” şi a anunţat comunitatatea, copiii, tinerii, bătrânii să se conformeze recomandărilor OMS şi Ministerul Sănătăţii. „Însă problema cea mai mare este că copiii nu au cu ce să-şi spele mâinile, fiindcă în satul Schinoasa nu există apă potabilă, nu există sursa unei ape potabile. Oamenii sunt nevoiţi să meargă cu căruţa, cu transportul personal dacă este, să se ajute unul pe altul şi să meargă în satele vecine sau în staţiile PECO unde să-şi umple nişte bidoane cu apă ca să le aducă acasă şi să aibă cel puţin pentru cele mai stigente nevoi”, a menţionat Elena Sîrbu.

Acesta a c
ocluzionat că nivelul de realizare a acţiunilor din Planul de Susținere a Populației de Etnie Romă în prima jumătate a anul 2020 atinge 20 de procente din cele propuse spre relizare. „În urma anlizei datelor, s-a constatat că nivelul de realzizare a acţiunilor pe compartimentul Sănătate este absolut nestisfăcător”, a adăugat Elena Sîrbu.

M
onitorizarea planului de acţiuni pentru Susținere a Populației de Etnie Romă este realizat în cadrul proietului „Pas cu pas găsim soluţii pentru romii din Republica Moldova”, susţinut de Fundaţia Est-Europeană în parteneriat cu Centrul de Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare .
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE