În căutare de soluții pentru securitatea cibernetică

Reprezentanți ai companiilor private din sfera IT, ai mediului academic și ai statului se vor reuni, pe parcursul acestei săptămâni, în activități comune pentru a identifica soluții la noile provocări în domeniul securității cibernetice. „Moldova cyber week 2018” vine cu simulări de atacuri cibernetice, workshop-uri privind protecția datelor cu caracter personal și protecția copiilor în mediul virtual, transmite IPN.

Prezent la deschiderea evenimentului, primul ministru Pavel Filip a menționat că securitatea cibernetică este o necesitate absolută, fără de care nu se poate avansa în dezvoltarea serviciilor publice. „Astăzi, deoarece tehnologiile informaționale sunt utilizate în toate domeniile, toți trebuie să aibă cunoștințe de securitate cibernetică și de protejare a datelor cu caracter personal”, a menționat premierul. Potrivit lui Pavel Filip, este important ca Moldova să fie în pas cu tehnologiile informaționale, pentru a presta servicii publice de înaltă calitate și pentru a asigura o mai mare rapiditate de luare a deciziilor. Domeniul TIC este unul important pentru dezvoltarea economică a țării. Doar  în ultimii trei ani, sectorul TIC din Moldova a crescut cu aproximativ 50%.

Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, Viorel Bostan, a menționat că tehnologiile ne ușurează viața. În același timp, ne obligă să fim pregătiți la provocările care apar în asigurarea securității cibernetice. Dacă la început securitatea cibernetică se referea doar la domeniul IT, astăzi se referă și la alte domenii, cum ar fi: economic, politic, social. Prin intermediul rețelelor de socializare se testează  diferite instrumente de manipulare în masă. Prin atacurile cibernetice se poate pune în pericol securitatea informațională a unui stat. În opinia lui Viorel Bostan, soluția ar fi pregătirea de specialiști care să facă față noilor provocări de securitate cibernetică. Și acest lucru este posibil doar prin parteneriate între mediul academic, companiile private și stat.

Irina Străjescu, director al Asociației Companiilor TIC din Republica Moldova, a afirmat că astăzi, datorită tehnologiilor, lumea se schimbă într-un tempo fenomenal. Tehnologiile care sunt lansate oferă multiple posibilități, inclusiv în a genera mai mult profit, în eficientizarea afacerilor. Dacă vorbim despre sectorul public, tehnologiile permit administrarea mai bună a proceselor administrative, a tranzacțiilor. Pe lângă beneficiile incontestabile, există și riscuri. Pentru a asigura securitatea cibernetică, companiile private, statul și mediul academic trebuie să coopereze. Or, în domeniul IT „niciodată nu suntem pregătiți mai mult decât este necesar”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.