În 2023 au fost intentate 51 de cauze penale pentru eschivarea de la obligațiile părintești

Pe parcursul anului trecut, procurorii au investigat 51 de cauze penale pe faptul eschivării cu rea-voință a părinților de la exercitarea obligațiilor părintești. În aceste dosare, 84 de copii au figurat în calitate de victime, transmite IPN.

Potrivit Procuraturii Generale, în perioada vizată 64 de copii au fost victime ale violenței în familie. Alți 50 de copii au fost victime ale infracțiunilor contra vieții și sănătății persoanei; 65 copii – victime ale actelor de huliganism, 11 copii – victime ale pornografiei infantile, 14 copii-victime ale traficului, iar 122 de copii – victime a infracțiunilor contra patrimoniului.

64 de copiii au decedat anul trecut din cauza neglijenței părinților sau a persoanelor în a căror grijă au rămas, otrăvindu-se, înecându-se, căzând de la înălțime sau fiind supuși altor accidente.

„Deși în ultimii ani au fost dezvoltate diverse forme de promovare a parentalității pozitive, având ca scop dezvoltarea abilităților și a competențelor parentale, în special servicii de informare care sunt adresate părinților și sunt bazate în mare parte pe intervenții timpurii, cu toate acestea situația la acest compartiment rămâne alarmantă. Deseori părinții își înțeleg greșelile abia după ce copiii lor, fiind lăsați fără supraveghere, neglijați, etc., se aleg cu traume grave sau decese”, precizează PG în raportul pentru anul trecut.

„Numărul relativ mare de copii victime ale infracțiunilor cu caracter violent sau neglijent, ce constituie 76,5 % din numărul total al infracțiunilor comise asupra copiilor, relevă faptul că, deși există mecanisme prin care se aplică Legea privind protecția specială a copiilor aflați în situație de risc și copiilor separați de părinți, autoritățile responsabile de protecția copilului întimpină dificultăți la aplicarea acesteia”, mai menționează Procuratura Generală.

Anul trecut, procurorii au terminat urmărirea penală în 693 de cauze penale în care copiii au fost victime, inclusiv 491 de cauze penale au fost expediate în instanța de judecată pentru examinarea în fond.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.