În 2020, asiguratorii au plătit mai puține despăgubiri și indemnizații de asigurare

Pe parcursul anului trecut, companiile au plătit despăgubiri și indemnizații de asigurare în valoare totală de circa 600 de milioane de lei, înregistrând o descreștere cu peste 57 de milioane de lei comparativ cu 2019. Raportul despăgubirilor de asigurare față de primele subscrise a constituit 41%, înregistrând o creștere cu 0,81 puncte procentuale comparativ cu 2019. Acest raport indică faptul că din 100 lei prime subscrise sunt achitate despăgubiri în mărime de 41,05 lei. Datele se conțin într-un raport prezentat de Comisia Națională a Pieței Financiare, transmite IPN.

Societățile de asigurare s-au confruntat cu efectele comprimării cifrei de afaceri generate de criza pandemică, mai ales la capitolul „subscrieri de polițe”. Astfel, primele brute subscrise, care pe parcursul ultimilor ani au înregistrat o creștere relativ constantă, în 2020 au consemnat un declin, în special cele provenite din vânzările de certificate „Carte Verde”.

13 asigurători care au deținut licență pe parcursul anului trecut au subscris prime brute în valoare totală de circa 1,5 miliarde de lei, în scădere cu 172 de milioane de lei (11%) față de valoarea înregistrată în 2019 (1,6 miliarde de lei).

În perioada analizată, prima de asigurare per capita a atins nivelul de 550,34 lei. Este vorba despre o creștere cu 91,75 lei. Valoarea despăgubirilor achitate a însumat 225,9 lei per capita, în creștere cu 41,4 lei comparativ cu anul precedent.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.