Implicarea moldovenilor în acțiuni militare în alte state se pedepsește penal, MAEIE

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă informează cetățenii Republicii Moldova că implicarea acestora în acțiuni militare pe teritoriul altor state este pasibilă de răspundere penală, așa cum prevăd reglementările naționale și internaționale. Precizarea vine în contextul lansării mecanismului de mobilizare parțială în forțele armate ale Federației Ruse și desfășurării unor campanii de recrutare inclusiv în structuri militare private, transmite IPN.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, participarea mercenarului într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente se pedepsește în Republica Moldova cu închisoare de la cinci la zece ani. Persoanele care se ocupă cu angajarea mercenarilor, instruirea și finanțarea lor sunt pedepsite cu închisoare de la zece la cincisprezece ani.

MAEIE face apel către cetățenii Republicii Moldova să contacteze Ambasada Republicii Moldova la Moscova în cazul lezării drepturilor lor pentru oferirea suportului consular. Totodată, persoanele cu cetățenie dublă trebuie să țină cont de faptul că pe teritoriul Rusiei sunt considerați cetățeni ruși de către Federația Rusă, iar opțiunile Republicii Moldova de a oferi asistență consulară sunt limitate.

MAEIE condamnă escaladarea de către Rusia a agresiunii militare față de Ucraina, prin anunțarea recentă a mobilizării parțiale și organizării pretinselor „referendumuri” ilegale „care încalcă flagrant independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei dar și a normelor de drept internațional”.

Președintele Maia Sandu a comunicat după ședința de săptămâna trecută a Consiliului Suprem de Securitate că este examinată opțiunea de a-i lipsi de cetățenia Republicii Moldova pe cei care au și cetățenia Federației Ruse și se înrolează de partea agresorului. Pentru persoanele care au doar cetățenia Republicii Moldova sancțiunile prevăzute în prezent de legislație vor fi înăsprite, la fel ca și pedepsele pentru promovarea războiului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.