Implementarea pachetului energetic III, condiționată de soluționarea datoriilor la gaze

Implementarea pachetului energetic III și a Legii cu privire la gazele naturale, adaptată conform directivei europene, este condiționată de către comunitatea energetică europeană prin soluționarea datoriilor pentru gazele naturale și reglementarea apartenenței activelor, adică a bunurilor și a patrimoniului „Moldovagaz” SA în ansamblu. Subiectul reglementării achitării datoriilor istorice la gaze a fost discutat la Moscova de către premierul Ion Chicu, conducerea „Moldovagaz” cu administrația societății publice pe acțiuni „Gazprom”. În cadrul discuțiilor s-a menționat că datoria la gaze a malului drept al Republicii Moldova constituie 443 de milioane de dolari, iar cea a malului stâng este de 6,2 miliarde de dolari, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă remis de „Moldovagaz” se menționează că au fost analizate în complex fiecare din rutele de asigurare cu gaze naturale care vor fi funcționale de la 1 ianuarie 2020, inclusiv reversul prin coridorul transbalcanic prin Turkish streem. Președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a relatat că personal s-a deplasat pe 12 noiembrie curent pentru a verifica fiecare stație, având o vizită de lucru la stațiile de măsurare a gazelor Isaccea și Orlovka, în care s-a întâlnit cu partenerii săi din România și Ucraina. Partea română și partea ucraineană au confirmat oficial despre finalizarea tuturor lucrărilor și că sunt gata pentru revers.

Vadim Ceban a menționat că „Moldovagaz” este pregătită să recepționeze minimum circa 12,4 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, după ultimele activități pe care le-a desfășurat în comun cu operatorii de transport gaze din Bulgaria, România, Ucraina și Republica Moldova.

Vadim Ceban a mai spus că proiectul Acordului de prelungire a contractului cu „Gazprom” pentru asigurarea furnizării fiabile de gaze naturale se discută de părți. În acest sens, săptămâna viitoare va fi efectuată o deplasare de serviciu la sediul „Gazprom” din Sankt Petersburg. Celelalte documente la fel sunt la final de concretizări. Este vorba despre contractele de interconexiune (Interconecction Agreement) pentru fiecare din punctele Alexeevca, Grebeniki, Căușeni pentru operatorul ucrainean și Acordul tehnic pentru balanța comună la stațiile de măsurare a gazelor Căușeni și Orlovka, între operatorii Ucrainei și ai Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.