Ilia Trombițki: Independența „a căzut” asupra poporului Moldovei în mod neașteptat

Deputatul în primul Parlament, Ilia Trombițki, consideră că independența „a căzut” asupra poporului Moldovei în mod neașteptat, „mulțumită” Comitetului de Stat pentru Starea Excepțională (GKCP-ului).

„Rusia a declarat deja independența la 12 iunie 1991, URSS a încetat să existe, rămânând formal o singură țară. În acest moment, Moldova a declarat suveranitatea pe 23 iunie 1990 și superioritatea legilor sale asupra legilor Uniunii”, a declarat Ilia Trombițki într-un comentariu pentru IPN, asupra contextului intern și extern în care s-a obținut independența.

Potrivit fostului deputat, în acele momente el se afla în Karelia la o conferință științifică internațională și pentru că atunci nu exista internet, nu știa ce se întâmplă acasă.

„Când m-am întors, am avut impresia că autoritățile nu sunt pregătite pentru o astfel de dezvoltare a evenimentelor și, prin urmare, nu au decis imediat să declare independența. Era un sentiment că sunt împinși din exterior. Nu este de mirare că Ucraina a făcut asta cu patru zile mai devreme”, declară Ilia Trombițki.

El consideră că, probabil, partenerii occidentali nu au dorit, de asemenea, exacerbări într-unpe teritoriu, unde mii de focoase nucleare ar putea fi lovite de persoane necunoscute. Dar s-au orientat rapid și au susținut parada suveranității, sperând să rezolve situația mai târziu. „Responsabilitatea de a ne asigura că divorțul a fost pașnic a căzut asupra noastră, deputaților. Moldova nu prea a reușit”.

Ilia Trombițki nu este sigur, dacă părăsirea de către Moldova a URSS e o binecuvântare pentru oamenii din Moldova. „Astăzi este posibil cu greu să obții un răspuns clar de la cetățenii săi. Pentru că viața oamenilor s-a dezvoltat în moduri diferite. Cei mai mulți au supraviețuit anilor ’90 foarte greu, din cauza economiei ruinate și a gestionării precare a țării”, spune deputatul în primul Parlament.

El consideră că acești factori rămân încă decisivi prin faptul că Moldova a deținut mult timp poziția celei mai sărace țări din Europa. Lucru care, conform fostului deputat, „este fără îndoială, „meritul” elitei politice, care se caracterizează printr-o corupție incredibilă, cu puțină competență și iresponsabilitate colectivă”.

Pe plan personal, Ilia Trombițki, consideră că Independența i-a oferit mai multe libertăți și oportunități de creativitate, iar la începutul activității primului Parlament a decis să privească ceea la ce se întâmplă prin prisma biologului privește printr-un microscop la mișcarea bacteriilor. „Procedând astfel, luați decizii cu bună credință. Așa și am votat în trei parlamente. În caz contrar, nicio sănătate nu va fi suficientă”, a declarat fostul deputat, Ilia Trombițki.

---
La 27 august 1991, acum 28 de ani, Parlamentul Republicii Moldova adopta Declarația de Independență, document semnat de 278 de deputați. Acest act fondator este marcat în fiecare an ca Ziua Independenței. Declarația originală a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar a fost refăcută în 2010.

Vezi și:
Igor Dodon: Astăzi suntem mai pregătiți ca oricând pentru democrație, progres și viitor
Maia Sandu: Moldova este un stat tânăr, cu instituții fragile, care trebuie consolidate
Anatol Petrencu: După 27 august 1991, multă lume a crezut că 27 martie 1918 se va repeta
Zinaida Greceanîi: Prosperitatea cetățenilor trebuie să fie acel punct care să ne unească
Anatol Plugaru: Declararea independenței a fost pe neașteptate pentru mulți moldoveni
Pavel Filip: Republica Moldova încă mai rămâne o speranță că poate deveni țară autentică
Alexei Tulbure: Suntem o țară în care în ultimii 28 de ani schimbarea puterii nu a adus schimbare
Nicolae Negru: Republica Moldova s-a transformat într-un „stat-azil” sau „stat de vacanță”
Ion Hadârcă: Marea Adunare Națională din 1989 a precedat Declarația de Independență
Valentin Dolganiuc: Republica Moldova este un mare restanțier al timpului și al istoriei
Alecu Reniţă: Republica Moldova a rămas dominată de Moscova și după independență
Cum se simt moldovenii și ce își doresc la cei 28 de ani de independență a țării
Independența Republicii Moldova a apărut pe fondul degradării economice a URSS, istoric
Nicolae Dabija: Gorbaciov a spus că independența Republicii Moldova nu va fi recunoscută