Igor Grosu despre contractul cu MGRES: n-au fost condiționalități politice

Discuțiile cu pretinsele autorități de la Tiraspol au vizat exclusiv aspecte economice și comerciale. Asigurările sunt date de președintele Parlamentului, Igor Grosu. Șeful Legislativului spune că odată transferat malului stâng, gazul livrat de Gazprom devine responsabilitatea Tiraspolului, fără ca Rusia să aibă pretenții financiare la adresa Chișinăului. Igor Grosu spune că discuțiile privind sugrumarea economică a regiunii transnistrene sunt contraproductive și pot duce la escaladarea conflictului, notează IPN.

De la începutul lunii decembrie Moldovagaz oferă malului stâng al Nistrului toate cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz livrate de Gazprom pentru întreaga Republică Moldova. În schimb, Chișinăul a obținut un contract avantajos de achiziție a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan. Acum, malul drept al Nistrului achită un preț de 73 de dolari pentru un MW față de 400 de euro, prețul mediu al energiei electrice pe bursa din România.


„N-a fost nicio condiționalitate politică. Au fost discuții economice, comerciale. Gazprom toate întrebările de preț să le adreseze celor ce consumă gazul. Malul drept, pentru tot gazul consumat, a achitat. Malul stâng are aproape 9 miliarde datorii. Sunt datorii la care Gazprom de 30 de ani închide ochii. Știm că regiunea transnistreană nu are bani să achite aceste datorii, dar asta nu înseamnă că vom plăti măcar un bănuț din aceste datorii”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Președintele Parlamentului respinge acuzațiile potrivit cărora guvernarea ar susține regimul separatist de la Tiraspol. Igor Grosu spune că retorica privind falimentarea regiunii transnistrene este una periculoasă și poate contribui la dezghețarea conflictului.

„Haideți să facem diferența dintre 200-300 de indivizi care s-au autodeclarat administrație la Tiraspol, cu ei trebuie să discute procurorii, și alți oameni, câteva sute de mii care-s cetățenii noștri. Acești oameni au familii, părinți și copii de dus la școală. Discuțiile privind tăierea gazului și așa vom rezolva conflictul transnistrean, sunt inutile, nu se rezolva așa nimic. Asta înseamnă escaladare, dezghețarea conflictului. Eu, în calitate de președinte al Parlamentului și președinte al unui partid aflat la guvernare nu accept astfel de scenarii. Noi în acest an de război reușim să menținem stabilitatea pe malul drept și malul stâng și așa trebuie să continue, chiar dacă pentru o lună va trebui să dăm acea autorizație de mediu. Lasă-i să funcționeze, în schimb Guvernul are alte instrumente pe care le poate aplica pentru a asigura o concurență corectă dintre producătorii de același bun de pe malul drept și cei de pe malul stâng ”, a mai spus președintele Parlamentului.

La data de 5 decembrie, printr-o decizie a Comisiei Situații Excepționale valabilitatea
autorizației de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Rîbnița a fost extinsă până la 31 decembrie. Uzina Metalurgică este în top trei contribuabili care întrețin bugetul regiunii transnistrene.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.