Igor Grosu: Acum e șansa noastră să fim de partea bună a lumii

Statutul de țară candidată la aderare îi oferă Republicii Moldova șansa de a fi parte a unei lumi democratice și prospere. O spune președintele Parlamentului, Igor Grosu, potrivit căruia noul statut al Republicii Moldova ne va oferi fonduri europene suplimentare, care vor fi investite în democratizarea și modernizarea țării. Șeful Legislativului spune că toate condiționalitățile impuse de Uniunea Europeană sunt și prioritatea guvernării de la Chișinău, iar ritmul reformelor urmează să fie accelerat, notează IPN.

Printre condiționalitățile impuse Republicii Moldova de către Uniunea Europeană, odată cu oferirea statutului de țară candidată la aderare, se regăsesc: lupta cu corupția, reforma justiției, implementarea angajamentului de „dezoligarhizare”, lupta împotriva criminalității organizate, sporirea implicării societății civile în procesul de luare a deciziilor. Președintele Parlamentului spune că o parte din reforme au fost deja demarate.

„Avem toate ingredientele necesare, avem o majoritate parlamentară, avem președinte, prim-ministru cu viziuni proeuropene, există o conlucrare bună între cele trei instituții. Avem experiența și expertiza României. Noi trebuie să continuăm reforma justiției, pre-vetting-ul, evaluarea judecătorilor și procurorilor. ANI trebuie să funcționeze și să demonstreze că face evaluarea corectă a proprietăților funcționarilor, demnitarilor. Depinde de noi care va fi dinamica acestor reforme. O altă condiționalitate a Uniunii Europene este reforma administrației publice, pentru noi și asta este o prioritate, să facem astfel încât serviciile pentru cetățeni să fie cât mai aproape de ei”, a spus Igor Grosu în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune Moldova 1.

Președintele Parlamentului recunoaște că atât societatea, cât și clasa politică din Republica Moldova, sunt divizate pe criteriul geopolitic. Totuși, șeful Legislativului spune că eurointegrarea ar putea deveni ideea națională care să se bucure de sprijinul întregii țări.

„Până la război eu mi-am pus întrebarea dacă am putea obține un consens național asupra unui subiect. Și ne gândeam că subiectul combaterii corupției ar putea fi unul comun, asupra căruia să existe consens între opoziție și guvernare. Deocamdată, nu reușim. Acum în contextual războiului din Ucraina, lumea s-a împărțit foarte clar, există modelul invaziei, al războiului, al nerespectării drepturilor omului și este modelul Uniunii Europene, modelul păcii, al respectului față de opinie, acesta este modelul pe care ni-l dorim. Noi acum avem o șansă extraordinară să fim de partea bună a lumii. Acum e șansa noastră. Atât de mulți prieteni Republica Moldova n-a avut niciodată, România, Franța, Germania ne susțin”, a spus președintele Parlamentului.

Acum două zile, Consiliul European a oferit Republicii Moldova statut de țară candidată la aderare. Ucraina a primit un statut similar, iar Georgiei i-a fost recunoscută perspectiva de aderare la Uniunea Europeană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.