Igor Dodon: Summitul PaE confirmă caracterul iluzoriu al integrării europene

„Summitul Parteneriatului Estic a confirmat că dosarul Republica Moldova se află în cel mai jos sertar al preocupărilor Europei”, susține președintele Igor Dodon. Într-o declarație, șeful statului menționează că Summitul Parteneriatului Estic a confirmat și caracterul iluzoriu al integrării europene, transmite IPN.

Potrivit președintelui, dezamăgirea europenilor față de Chișinău e constantă, iar șansele Moldovei de a se integra în UE sunt aproape egale cu zero pentru următoarele decenii. În opinia sa, se adeverește că până acum guvernările pro-europene au promovat o geopolitică a iluziilor.

„Dacă perspectivele integrării în UE lipsesc, înțelegem că guvernarea de la Chișinău utilizează retorica sa geopolitică antirusească nu atât pentru a deveni atractivă pentru Occident, că nu este, ci pentru a-și crea un fundal ideologic favorabil pe intern, din considerente politice și electorale. Astfel, retorica și geopolitica antirusească este nu doar nejustificată, ci și complet inutilă pentru relațiile cu Occidentul. Și este extrem de nocivă pentru dezvoltarea socială și economică a Republicii Moldova, deoarece creează dezbinare etnică și socială internă, prejudiciază bunele relații cu partenerii din Est, în special cu Federația Rusă”, susține Igor Dodon.

Președintele menționează că în ultimii ani cetățenii Republicii Moldova au fost supuși unei campanii de manipulare masive, scopul căreia era și este de a demonstra că aderarea la Uniunea Europeană este nu doar un obiectiv realizabil, ci și că se va produce într-un viitor apropiat.

Mai mult ca atât, afirmă Igor Dodon, printr-o retorică pro-europeană falsă cei ce au condus și mai conduc încă Republica Moldova încercau să ascundă o realitate tristă – că starea de lucruri degrada și degradează continuu, că în fiecare zi Moldova se îndepărtează tot mai mult de standardele spre care oficial înaintează, iar factorii de decizie de la Bruxelles atenționau și atenționează constant asupra acestei situații deplorabile.

Președintele le-a mulțumit partenerilor europeni pentru sprijinul acordat Republicii Moldova și și-a exprimat speranța că acesta se va regăsi în calitatea vieții cetățenilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.