Igor Dodon: Staff-ul electoral activează de câteva luni

Președintele Igor Dodon spune că, cel mai probabil, săptămâna viitoare va anunța dacă va candida la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Deși încă nu și-a anunțat intenția să candideze, șeful statului spune că staff-ul electoral pentru prezidențiale activează deja de câteva luni. Potrivit lui, mai este timp până pe 11 septembrie, termen în care pot fi depuse actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă, transmite IPN.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Igor Dodon a declarat că în condițiile în care aproape 15% din deputații aleși în februarie 2019 pe listele unui partid și-au schimbat formațiunile, unica soluție este dizolvarea legislativului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Or, acest Parlament nu mai corespunde votului dat de cetățeni. Președintele a mai spus că și-a dorit ca scrutinul parlamentar anticipat să aibă loc concomitent cu alegerile prezidențiale, însă Curtea Constituțională a spus că acest lucru nu este posibil.

„Dar imediat după alegerile prezidențiale, Parlamentul trebuie să fie dizolvat de președintele, care va depune jurământul. Cel mai probabil va intra în funcție, va fi inaugurat după data de 23 decembrie sau 24 decembrie, când expiră mandatul actualului președinte. Și eu cred că primul decret trebuie să fie decretul de dizolvare a Parlamentului. Cum actualul președinte, actualul Parlament să inițieze procedurile în așa fel ca să ajungem la acest obiectiv, eu cred că soluții sunt”, a menționat Igor Dodon.

Potrivit lui, mai multe scenarii sunt reale, dar, în opinia sa, totul depinde de doi actori politici importanți – Partidul Socialiștilor-Igor Dodon și Maia Sandu – Partidul Acțiune și Solidaritate. „Pentru că în sumă acești doi actori, care vor fi în competiție electorală, cel puțin ca partide, cele mai importante, în sumă acești doi actori în forul legislativ au peste 50 de mandate. Acești doi actori, tacit, fără înțelegeri, fără a sta la o masă, își pun ca obiectiv, să dizolve acest Parlament, care am văzut că acest obiectiv și-l pun și foștii noștri parteneri de pe dreapta. Și, repet, obiectivul meu și al socialiștilor este să dizolvăm acest Parlament”, a mai spus Igor Dodon.

Cât despre o eventuală demisie a premierului Ion Chicu, Igor Dodon a spus că astfel de decizii se iau în echipă și trebuie anunțat publicul. Deși, anterior, se declara că Ion Chicu va conduce executivul până la alegerile prezidențiale, acum președintele consideră că aceasta a fost doar o opinie, în realitate, acest mandat trebuie dus până la alegerile parlamentare.

În altă ordine de idei, șeful statului a declarat că ar putea să mai efectueze o vizită la Moscova, fiind hotărât să testeze vaccinul rusesc anti-COVID-19.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.