Igor Dodon spune că va merge la CEDO cu panglica Sfântului Gheorghe

Ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, spune că nu se va conforma legii și va participa la evenimentele dedicate Zilei Victoriei purtând panglica Sfântului Gheorghe. Dodon spune că dacă va fi amendat, se va adresa în instanță, iar dacă justiția moldovenească nu-i va da câștig de cauză, își va căuta dreptatea la CEDO. Mai mult, Dodon acuză guvernarea de comiterea unei erori grave prin interzicerea acestei panglici, menționând că astfel PAS și președintele Maia Sandu au atentat la  adevărul istoric și la sentimentele oamenilor, notează IPN.

Igor Dodon recunoaște că va încălca legea în ziua de 9 mai, însă le cere cetățenilor să decidă singuri dacă sunt sau nu gata să-și asume consecințele sfidării legii. Și asta pentru că, potrivit legii, promovarea simbolurilor agresiunii militare ruse se sancționează cu amenzi de la 4 500 de lei la 9 000 de lei pentru persoanele fizice și cu amendă de până la 30 000 de lei pentru cele juridice.

„Așa cum am promis, la 9 mai voi ieși la Marșul Victoriei, voi purta panglica Sfântului Gheorghe, la fel și familia mea. Eu nu-i îndemn pe toți cetățenii să facă același lucru, pentru că fiecare trebuie să decidă pentru sine. Este o decizie și o responsabilitate personală. Noi credem că legea adoptată contravine Constituției și ea va fi anulată, fie de către viitorul Parlament, fie prin intermediul Curții Europene. CEDO a mai examinat un astfel de caz, cazul Ungariei, doar că acolo era simbolul steluței, un cetățean a fost sancționat, el s-a adresat la CEDO și instanța a decis că este încălcat articolul 10 din Convenția pentru Drepturile Omului și legea a fost anulată. Același lucru se va întâmpla și la noi. Dacă mă vor penaliza, eu mă voi adresa în instanță, conform procedurii, și voi merge până la CEDO”, a spus Igor Dodon în cadrul unei emisiuni la PublikaTV.

De asemenea, Igor Dodon spune că interdicția panglicii Sfântului Gheorghe se va întoarce ca un bumerang împotriva guvernării PAS.

„Majoritatea țărilor Uniunii Europene nu au interzis panglica Sfântului Gheorghe, ea nu este interzisă nici măcar în Germania. La noi, pur și simplu, unii sunt extrem de anti-sovietici sau vor să dea bine în fața oficialilor din Occident. Dar acțiunile lor vor avea efecte adverse. Acest simbol va deveni simbolul opoziției împotriva PAS și Maia Sandu. Dacă nu acum, cu siguranță, peste câteva luni, cei care sunt împotriva Maiei Sandu vor purta acest simbol. Ei au comis o greșeală enormă. Cu referire la Găgăuzia, în legea lor este indicat că ei pot lua decizii proprii pe aspecte ce vizează patrimoniul cultural. Tot ce este anulat acum prin instanțe este derizoriu”, a mai spus Igor Dodon.

La 29 aprilie Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat un proiect ce permite „confecționarea, păstrarea și purtarea în autonomia găgăuză a așa numitei panglici a Sfântului Gheorghe, a steagurilor roșii și a altor simboluri legate de victoria în Al Doilea Război Mondial”. Ulterior, Curtea de Apel Comrat a anulat decizia deputaților găgăuzi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.