Igor Dodon propune ca magazinele să fie obligate să aibă pe rafturi 50% produse autohtone

Președintele Igor Dodon susține că cel puțin 50% din produsele vândute în rețelele de magazine trebuie să fie de producție autohtonă. Potrivit lui, nu este normal când rafturile magazinelor sunt pline de produse importate, în timp ce cele produse în Moldova fie nu au piețe de desfacere, fie sunt vândute la un preț foarte mic. Șeful statului spune că există și un proiect de lege la Președinție, care urmează să fie promovat în curând. Problema a fost discutată și în cadrul Forumul economic „Dialog pro-business”, care a avut loc marți la Chișinău, transmite IPN.

Șeful statului propune ca prin legea cu privire la comerțul intern să fie obligate rețelele de magazine să aibă pe rafturi produse autohtone în proporție de cel puțin 50%. „Aceasta va da producătorilor autohtoni posibilitatea să se dezvolte. Este un proiect de lege deja la instituția prezidențială, noi îl vom promova”, a declarat Igor Dodon în platoul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Potrivit șefului statului, Republica Moldova exportă produse cerealiere peste hotare ca materie primă, folosită la producerea diferitor produse alimentare care ajung din nou pe piața din Moldova. „Întrebarea este: De ce noi să nu producem produs finit, nu materie primă, și să exportăm?”, a menționat Igor Dodon.

În alt context, referindu-se la frauda bancară, președintele a remarcat că, atunci când Banca Națională a Moldovei a acordat garanțiile de stat pentru salvarea a trei bănci comerciale și Ministerul Finanțelor le-a preluate aceste garanții, dobânda pentru suma de 13 miliarde de lei a fost de 5%. Astfel, în 25 de ani, bugetul statului trebuie să achite nu 13 miliarde de lei, dar 25 de miliarde. Șeful statului anunță că 2,5 miliarde de lei din frauda bancară au fost întoarse din vinderea activelor persoanelor care au fost implicate în furtul miliardului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.