Igor Dodon despre decizia CCM din 15 aprilie: se fac presiuni asupra judecătorilor Curții

Liderul PSRM, Igor Dodon, spune că magistrații Curții Constituționale ar fi supuși presiunilor din partea ambasadorilor străini pentru a lua o decizie în favoarea dizolvării Parlamentului. Igor Dodon spune că și președintele Maia Sandu ar încerca să influențeze decizia CCM prin intermediul SIS, instituție care se subordonează Președinției, notează IPN.

La data de 15 aprilie Curtea Constituțională urmează să examineze sesizarea șefului statului privind constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului. Igor Dodon spune că într-un stat democratic, Înalta Instanță ar da câștig de cauză Legislativului.

„Dacă ar fi să ne conducem după jurisprudența Curții și recomandările anterioare ale Comisiei de la Veneția, Curtea ar trebui să spună că nu există temei pentru a dizolva Parlamentul. Însă știind ce muncă fac unii ambasadori acum, presiuni asupra membrilor Curții Constituționale, știind cum lucrează Maia Sandu și SIS-ul care i se subordonează acum, nu exclud că decizia va fi alta”, a spus Igor Dodon în cadrul unei ediții speciale la postul de televiziune Primul în Moldova.

Mai mult, Igor Dodon spune că dacă judecătorii Curții vor decide dizolvarea Parlamentului, majoritatea parlamentară ar putea ignora această decizie, fiind repetat precedentul din 2019, când Comisia de la Veneția, în disputa dintre Curtea Constituțională și Legislativ, a dat câștig de cauză deputaților.

„În 2019 PSRM împreună cu Maia Sandu nu am recunoscut decizia Curții Constituționale. Atunci ne-am adresat Comisiei de la Veneția, care a dat dreptate majorității parlamentare. Își asumă actualii membri ai Curții Constituționale riscul de a fi a doua componență a Curții care recurge la uzurparea puterii în stat, e decizia lor”, a spus Igor Dodon.

Liderul PSRM mai spune că formațiunea sa nu se teme de alegeri parlamentare anticipate, însă acestea ar trebui organizate după depășirea crizei pandemice și economice în care se află țara.

„Este clar că în Parlament vor accede 3 partide, PAS, PSRM și Partidul Șor. Restul au menirea doar să rupă voturi, fie de pe dreapta, fie de pe stânga. Noi nu ne temem de anticipate, noi vom avea cel puțin mandatele pe care le avem acum în Parlament, să se teamă cealaltă jumătate de Legislativ care nu va mai trece pragul electoral”, a spus Igor Dodon.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.