Igor Dodon: Nu există dialog între instituția prezidențială și Parlament

Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, spune că nu există dialog între instituția prezidențială și Parlament, or acest dialog ar fi unica soluție pentru a ieși din actuala criză politică. Liderul socialist critică consultările președintelui țării cu societatea civilă, afirmând că ieșirea din criză poate fi discutată doar între instituțiile de stat și partidele politice, transmite IPN.

În cadrul unei ediții a emisiunii sale online, Igor Dodon a declarată că „orice soluție din această criză politică, generată de instituția prezidențială, care refuză dialogul, poate fi soluționată doar prin discuții”. Potrivit lui, instituția prezidențială practic nu respectă hotărârea Curții Constituționale, care a spus despre necesitatea dialogului cu majoritatea parlamentară.

În opinia sa, consultările cu societatea civilă reprezintă un „know-how” pentru Republica Moldova. „Dar ce competențe au ei? Ieșirea din criza politică poate fi discutată de actorii politici, de instituții – Președinție, Parlament, partide politice. Potrivit lui, spre regret un astfel de dialog nu există. Acesta se declară disponibil să discute cu toate partidele politice, cu președintele și, în opinia sa, acest lucru este necesar.

Politicianul a enumerat mai multe scenarii care pot derula. Primul presupune dialogul între președinte și partidele politice, care s-ar putea finaliza cu învestirea unui guvern sau cu alegeri anticipate.

Al doilea scenariu e să rămână situația incertă de acum. Mai exact, pentru încă doi ani să rămână acest guvern interimar, președintele izolat, Parlamentul așa cum este, iar în doi ani să aibă loc alegerile parlamentare anticipate. Potrivit lui, o astfel de situație este dificilă, dar poate fi gestionată.

Într-un alt scenariu, ar urma să existe o soluție juridică. Curtea Constituțională ar urma să ia o decizie prin care să transmită competențe de la președinte către alte instituții. Sau să se vină cu modificarea Constituției.

Potrivit lui, mai există și al patrulea scenariu, pe care mizează cei din afara Parlamentului și acesta presupune „revoluție, maidan, haos”. Liderul PSRM susține că cei care cheamă la astfel de scenarii cred că pe valul protestelor vor ajunge în legislativ.

Igor Dodon a mai spus că alegerile parlamentare anticipate nu vor schimba prea multe și că în urma acestora oricum va fi necesar un dialog.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.