Igor Dodon la APCE: Mi-aș dori ca Moldova să nu mai fie catalogată prorusă, proeuropeană…

„Mi-aș dori ca Moldova să nu mai fie catalogată ca fiind prorusă, proeuropeană, proamericană, proromânească. Noi avem cetățeni care, în același timp, pot susține toate aceste direcții sau niciuna. Important este nu să generăm stereotipuri geopolitice, dar să îmbrățișăm valorile democratice”. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon, la sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care are loc la Strasbourg, transmite IPN.

Igor Dodon a spus că scopul său și dorința este să unească oamenii, să combată divizarea geopolitică falsă creată de partide pentru a obține electorat pe care să-l controleze. Igor Dodon i-a rugat pe liderii europeni să nu mai susțină partide în Republica Moldova, dar pe cetățenii țării. „Dacă ar fi să trecem în revistă numele partidelor proeuropene și ale conducătorilor Republicii Moldova din ultimii zece ani care s-au bucurat de încredere în rândul liderilor europeni, am pleca ochii în pământ de rușine cu toții”, a spus șeful statului.

Igor Dodon a mai spus că își dorește ca sprijinul important pe care țările UE îl acordă Moldovei să ajungă direct la cetățeni, să fie apreciat și promovat corect, nu în beneficiul unor partide sau politicieni. Șefului statului își dorește ca instituțiile europene „să nu mai dea cecuri în alb niciunui partid politic din Moldova”. „Experiențele din trecut arată cât de mult a putut fi compromisă asistența europeană de către câțiva lideri politici de la noi, care au profitat de încrederea liderilor europeni”, a menționat Igor Dodon.

Președintele a subliniat că reforma justiției este una din cele mai importante provocări pe care o are în față Republica Moldova, deoarece instituțiile trebuie reformate pentru a funcționa în slujba cetățenilor. Potrivit șefului statului, în prezent instituțiile statului sunt extrem de slăbite după atâția ani de control politic asupra lor, după o perioada în care li s-a creat un model de funcționare bazat pe subordonare politică.

Igor Dodon a mai afirmat în fața liderilor europeni că, în timp ce unii politicieni încearcă să pună în prim-plan ca importanță teme geopolitice gen unirea cu Romania, lupta cu Moscova, lupta cu americanii și alte teme false, pentru el și echipa de la Guvern o amenințare reală la adresa securității statului este corupția. „Cetățenii moldoveni au plecat cu sutele de mii în timpul guvernărilor anterioare nu din cauza orientării geopolitice a țarii, dar din cauza corupției care a dus la sărăcie, inechitate socială, nedreptate”, a declarat șeful statului.

În încheierea discursului, Igor Dodon a menționat că „din punct de vedere politic, economic și umanitar, Moldova ca stat a fost și rămâne o țară europeană” și că este pregătită pentru schimbări serioase, ca să activeze în cadrul Consiliului Europei ca membru cu drepturi depline.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.