Igor Dodon: Judecătorii Curții Constituționale au încălcat flagrant normele constituționale

Majoritatea judecătorilor constituționali, trei din cinci, prin decizia sa de astăzi, 15 aprilie, au uzurpat Înalta Curte în interesele politice ale președintelui țării. O spune liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. Potrivit lui, astfel, judecătorii Curții Constituționale au încălcat flagrant normele constituționale, propriile hotărâri adoptate pe parcursul ultimilor ani, recomandările Consiliului Europei și ale Comisiei de la Veneția, transmite IPN.

„Hotărârea de astăzi poate fi comparată cu decizia CC din iunie 2019, când Plahotniuc a încercat să folosească Curtea Constituțională de buzunar pentru dizolvarea Parlamentului și stabilirea alegerilor parlamentare anticipate în speranța de a obține mai multe mandate pentru partidul său. În 2019, aceste tentative au fost calificate de către majoritatea parlamentară și de către comunitatea internațională drept uzurpare puterii în stat. Ca urmare au fost declarate ilegale, iar membrii CC au primit vot de neîncredere, plecând în demisie”, susține liderul socialist.

Acesta afirmă că „toți au devenit martorii unei tentative de uzurpare a puterii în stat de către Maia Sandu, prin folosirea a trei judecători constituționali, în stilul oligarhului fugar”. Potrivit lui, drept răspuns la aceste tentative, la fel ca și în 2019, poate fi nerecunoașterea deciziei Curții, vot de neîncredere față de trei judecători, cu cerința demisiei lor. La fel, politicianul punctează și adresarea către partenerii internaționali și cu apelul de a interveni și de a stopa aceste tentative de lovitură de stat constituțională, dar și pentru a restabili statul de drept în Republica Moldova.

Prin decizia de astăzi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe care justifică dizolvarea legislativului. Potrivit hotărârii, se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a imposibilitatea formării Guvernului, în conformitate cu articolul 85, alineatele 1 și 2 din Constituție. Hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

La prezentul aviz au fost formulate două opinii separate: opinia lui Vladimir Țurcan și opinia disidentă a lui Serghei Țurcan.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.