Igor Dodon explică de ce crede că procurorii trebuie să discute cu Veaceslav Platon

Președintele Igor Dodon susține că Veaceslav Platon este „foarte deștept în tot felul de scheme” și, în opinia sa, de economist, Platon este foarte periculos pentru securitatea statului. „Eu îmi exprim propria opinie, nu în calitate de președinte, ci în calitate de economist. Dar faptul că nu este un sfânt este indiscutabil, a participat în diverse scheme. Însă procurorul spune că el nu a fost implicat în furtul miliardului”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”.

„Eu nu sunt procuror și nici judecător. El acum este închis pentru dosarul furtului miliardului și este unul dintre martorii care poate descrie tot lanțul faptelor și poate oferi dovezi concrete pentru învinuirea lui Plahotniuc, Candu, Șor și restul lanțului. Deci, trebuie sau nu să colaborăm cu el în această situație?”, a întrebat șeful statului.

În opinia sa, procurorii trebuie să facă uz de această situație pentru a discuta cu Platon, pentru a clarifica dosarul cu privire la frauda bancară. Pe alte capete de acuzare în care este vizat Platon, dosarul trebuie desjucat. „Fiecare trebuie să răspundă pentru vorbele  și faptele sale. În închisoare trebuie să stea pentru faptele săvârșite, nu pentru un nene oarecare. Din ce spune procurorul, reiese că (Platon) stă pentru faptele făcute de altcineva”, a notat Igor Dodon, citat de IPN.

Președintele a mai spus că Veaceslav Platon și Vlad Plahotniuc au lucrat cândva împreună, iar acum unul vrea să dea depoziții despre celălalt și în acest sens, procurorii trebuie să-și facă treaba.

Veaceslav Platon a fost reținut în iulie 2016, fiind ulterior condamnat la 30 de ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Pe 18 mai anul curent, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că dosarul în privința cetățeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate și în acest sens va fi inițiată procedura de revizuire a sentinței. Totodată, el a declarat că unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vlad Plahotniuc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.