Igor Dodon: Cred că acest Parlament trebuie dizolvat

Actualul Parlament nu mai corespunde rezultatelor alegerilor parlamentare care au avut loc, pentru că, între timp, mai mulți deputați au părăsit partidele din care făceau parte și s-au alăturat altor partide. „Cred că acest Parlament trebuie dizolvat, de creat condiții ca să nu mai treacă unul la altul, și să alegem alt Parlament”, a declarat șeful statului Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”, transmite IPN.

Președintele a oferit detalii de la ședința coaliției PSRM-PDM care a avut loc marți, 1 septembrie. Astfel, spune șeful statului, pe lângă alte subiecte, la ședință s-a discutat despre majoritatea parlamentară care a fost creată de 36 de socialiști și peste 20 de democrați, acum socialiștii având 37 de deputați și democrați11. În tota,l sunt 48 de deputați. „Întrebarea vine de la sine, ce facem mai departe cu această coaliție? Eu îmi doresc să fie o majoritate stabilă. Să votăm legile pe care le înaintează Guvernul. De aceea, evident că acest subiect a fost discutat cu partenerii noștri de coaliție, PDM-ul”, a adăugat Igor Dodon.

Potrivit lui, cu 48 de deputați va fi imposibil să fie votat un speker sau premier după alegerile prezidențiale, fiind nevoie de minimum 51 de voturi. „În următoarele două săptămâni va fi deznodământul cu privire la existența sau nu a unei majorități parlamentare. Dacă va exista susținere în Parlament, chiar cu un Guvern minoritar, atunci mergem înainte și calculăm cum să dizolvăm Parlamentul după prezidențiale. Dacă nu, se va lua o decizie”.
 
Igor Dodon nu crede că, indiferent de formulă, până la sfârșitul alegerilor prezidențiale, în Moldova, poate apărea alt Guvern. Totuși, în opinia sa, după inaugurarea președintelui, primul decret pe care-l va semna următorul președinte trebuie să fie dizolvarea Parlamentului. „Acest Guvern fie în componența care este acum, fie în altă componență, dar în frunte cu prim-ministrul, cel mai probabil va fi până la următoarele alegeri parlamentare anticipate, martie, aprilie”, a adăugat Igor Dodon.

Cât privește întrevederea liderei PAS, Maia Sandu, cu președintele PDM, Pavel Filip, Igor Dodon consideră că fiecare partid sau lider de partid își face agenda sa. Totuși, el este gata pentru orice scenariu în urma deciziilor pe care le vor lua actualii sau foștii parteneri de coaliție ai socialiștilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.