Igor Dodon a invitat la discuții fracțiunile din majoritatea parlamentară

Președintele Igor Dodon a invitat fracțiunile din majoritatea parlamentară la discuții pentru ziua de vineri, 8 noiembrie, la ore diferite. Întrebat despre șansele unei eventuale moțiuni de cenzură, șeful statului a declarat că acestea sunt mari și că o moțiune deja se pregătește, însă totul va deveni mai clar după consultările care urmează să aibă loc înaintea ședinței Parlamentului. Declarațiile au fost făcute după ședința fracțiunii PSRM, la care a participat și Igor Dodon, transmite IPN.

„Ca să cunoașteți poziția mea personală, a socialiștilor, noi vrem să păstrăm această majoritatea parlamentară. Noi vrem să păstrăm acest Guvern, pentru că este o șansă pentru Republica Moldova. În același timp, colegii socialiști categoric nu acceptă promovarea unor inițiative care contravin Constituției, în opinia lor, dar și contravin acelor înțelegeri și acorduri, care au fost semnate între socialiști și Blocul ACUM”, a declarat președintele Igor Dodon pentru presă.

Potrivit șefului statului, în luna septembrie a fost semnat un acord care prevede clar care este procedura de desemnare a candidaților în diferite funcții. „Noi susținem reforma justiției, noi susținem reforma procuraturii, dar atunci când se încearcă să subordoneze politic unei persoane, lider de partid, funcții importante în stat, cred că lucrul acesta nu este tocmai bun”, a menționat președintele.

Șeful statului a declarat că întrevederea cu fracțiunea socialiștilor este programată pentru ora 10.00, la Parlament. Fracțiunea PAS, Blocul ACUM este așteptată la discuții la ora 11.00, iar la ora 12.00 – fracțiunea ACUM, Platforma DA. Igor Dodon motivează invitarea separată la discuții a componentelor blocului ACUM prin faptul că și fracțiunile sunt distincte. „Eu consider că, în calitate de șef al statului, trebuie să fac tot posibilul ca să nu ajungem la alegeri anticipate. De aceea, voi face uz de statutul de președinte pentru a-i pune la masă. Poate, după aceea ne întâlnim toți împreună”, a mai spus Igor Dodon.

Și lidera PSRM, Zinaida Greaceanîi, a declarat că la fracțiune a fost discutată situația creată și s-a convenit că trebuie, cu orice preț, păstrată majoritatea parlamentară. De aceea, s-a decis să se mai facă o încercare. Mai exact, deputații socialiști se vor convoca mâine la ora 09.00, iar la ședință este așteptată și premierul Maia Sandu. „Dat fiind că asumarea de responsabilitate este înaintată, deja înregistrată în Parlament, acest proiect de lege, noi suntem obligați, de aceea merg acum la Parlament, voi convoca ședința Biroului, o să le propun colegilor ca mâine, la ora 15.00, să petrecem ședința Parlamentului”, a mai spus președinta legislativului.

Miercuri, 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii procuraturii, astfel încât premierul să fie responsabil de preselectarea candidaților la funcția procuror general. Maia Sandu a declarat că modificările operate în septembrie anul curent nu s-au soldat cu rezultatele scontate de a alege un procuror onest, integru și curajos. Deși Ministerul Justiției a creat o comisie specială pentru a preselecta candidații la funcția procuror general, înainte de a-i prezenta Consiliului Superior al Procurorilor, această sarcină nu a putut fi îndeplinită pentru că membrii comisiei nu au avut acces la date suficiente care ar confirma integritatea și profesionalismul candidaților. Maia Sandu susține că nu a găsit altă soluție decât să înainteze în Parlament asumarea de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii, astfel încât să propună doi candidați la funcția de procuror general. Șefa executivului spune că nu va da înapoi și nu-și va retrage inițiativa, iar socialiștii sunt în drept să ia o decizie în Parlament.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.