Igor Dodon a discutat cu Krasnoselski despre posturile instalate în Zona de Securitate

Președintele Igor Dodon anunță că a discutat la telefon cu liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, despre agenda întrevederii pe care o planifică la sfârșitul lunii. De asemenea, șeful statului menționează că a discutat și „problema posturilor temporare care au fost instalate de către partea transnistreană de-a lungul Zonei de Securitate, la sfârșitul lunii martie, în calitate de măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus”, transmite IPN.

„Conform informației oferite de Tiraspol, inițial, au fost create 31 de posturi de control. După încheierea regimului stării de urgență, numărul acestora a fost redus la 16. Totodată, partea transnistreană anunță că pe perioada stării de urgență, numărul de treceri a așa-numitei „frontiere” a fost, în medie, de trei mii de persoane pe zi, ceea ce înseamnă de trei ori mai puțin decât până la introducerea carantinei”, precizează Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Președintele afirmă că a menționat poziția principială a Chișinăului, care constă în necesitatea de a continua realizarea măsurilor de consolidare a încrederii și a dialogului constructiv, pentru a restabili regimul liberei circulații a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, care funcționa până la introducerea măsurilor de carantină provocate de pandemie.

„Am amintit faptul că în baza înțelegerilor noastre cu Vadim Krasnoselski, stabilite în cadrul dialogului telefonic din 3 iunie, partea transnistreană a relaxat măsurile restrictive pentru deplasarea cetățenilor printr-un șir de localități care se află sub jurisdicția autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Este vorba despre satul Varnița din raionul Anenii Noi, satul Copanca din raionul Căușeni și mai multe localități din raionul Dubăsari (Pohrebea, Pârâta, Roghi, Vasilievca, Doroțcaia, Molovata Nouă, Cocieri). După aceasta, numărul „trecerilor” zilnice s-a majorat până la șase mii”, declară președintele.

Deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate au declarat astăzi că posturile ilegale, instalate în Zona de Securitate sub pretextul pandemiei, cel mai probabil vor rămâne acolo și ulterior. Potrivit lor, președintele Igor Dodon nu vine cu nicio reacție și „este gata să cedeze până și teritorii, acele sate din raionul Dubăsari, doar pentru a obține beneficii personale – voturile din regiunea transnistreană”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.