Igor Dodon a convenit cu Vladimir Putin că prețul pentru gaze nu va fi majorat

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, afirmă că a convenit cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, ca în anul curent, prețul pentru gazele naturale să nu fie majorat, iar în anul viitor, să fie chiar redus. Discuțiile au fost purtate în cursul vizitei de lucru, de o zi, la Moscova, avută sâmbătă, 7 septembrie, transmite IPN.

„Am ajuns la o înțelegere de principiu și am coordonat următorii pași de colaborare în sfera aprovizionării cu gaze, ceea ce ne permite să afirmăm deja la această etapă că tarifele pentru consumatorii finali nu vor crește. Începând cu 1 octombrie, prețul la gazele rusești, furnizate Moldovei, va scădea”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Șeful statului a mai scris că a exprimat gratitudine conducerii Federației Ruse pentru prelungirea regimului de import fără taxe vamale pentru cinci categorii de mărfuri moldovenești din sectorul agroindustrial pe piața rusă. „Datorită acestui fapt, volumul de produse exportate din țara noastră a crescut semnificativ în ultimele luni”, susține președintele.

Potrivit lui Igor Dodon, în cadrul întrevederii, au fost examinate mai multe chestiuni legate de politica internă și cea externă a Republicii Moldova. Potrivit președintelui, „consensul forțelor politice externe în raport cu Moldova oferă șanse mari pentru dezvoltarea țării, precum și pentru realizarea în deplină măsură a strategiei politicii externe echilibrate, în baza menținerii și consolidării statutului constituțional de neutralitate permanentă”.

Referindu-se la reglementarea transnistreană, Igor Dodon a menționat liderului de la Kremlin necesitatea conjugării eforturilor tuturor participanților la procesul de negocieri în formatul „5+2”, cu scopul identificării unui model politic eficient, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele recunoscute la nivel internațional.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.