Igor Boțan: Sancțiunile impuse de SUA împotriva lui Plahotniuc și Șor vor avea impact atunci când Moldova va investiga crimele lor

Document elaborat de Trezoreria SUA privind sancționarea oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor va avea impact complet atunci când autoritățile competente din Republica Moldova vor avea capacitatea să investigheze crimele care li se impută acestor oameni. „Când discutăm despre sancțiunile impuse, se afirmă că ar fi un fel de activitate pur politică și nu are fundamentare faptică foarte bine documentată, dar în realitate nu este așa. Sunt documente și fapte care trebuie scoase în evidență și trebuie arătate”, a menționat Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, în cadrul dezbaterii publice la tema „Cum s-a ajuns până la sancțiunile impuse de autoritățile americane? Care pot fi reacțiile și consecințele?”. Dezbaterea a fost organizată de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan menționează că
există rapoartele Comisiei Electorale Centrale elaborate de-a lungul campaniei electorale care arată cine a participat la concerte organizate în cadrul campaniei electorale cu artiștii din Kremlin, care sunt prețurile estimative, bani care nu au fost declarați nicăieri. La fel, există un conflict recent din luna iunie când Partidul Șor s-a angajat să organizeze un concert cu artiști din Federația Rusă, iar în raportul care a fost depus în Comisia Electorală Centrală cheltuielile pentru toate aceste lucruri nu sunt nici într-un fel reflectate. „Punând toate aceste fapte împreună, noi ne dăm seama că au existat temeiuri foarte serioase pentru ca cei care sunt învinuiți de furtul miliardului în Moldova și cei care sunt beneficiari ai implicării în alegeri cu suportul Federației Rusă să înțeleagă că sunt în vizorul autorităților Statelor Unite. Acesta este și un mesaj pentru alte state unde persoanele respective pot avea interese sau unde pot face tranzacții”, a spus expertul.

Igor Boțan a reamintit că Vladimir Plahotniuc s-a evaporat din țară ca să se ascundă de justiția moldovenească. Prin acest fapt el a dat de înțeles că într-adevăr are motive. Ilan Șor a dispărut împreună cu Vladimir Plahotniuc din Republica Moldova și există dosarul penal împotriva acelor doi pentru frauda bancară. Unul este considerat de Procuratura Generală drept principalul beneficiar, cel de-al doilea este considerat supus primului. Și ambii s-au implicat activ în alegeri. „Avem o situație regională specifică unde are loc o polarizare foarte strictă și vedem că protestele din Republica Moldova sunt dirijate în mod deschis de Șor care recunoaște că el finanțează aceste proiecte. Acțiuni similare au loc într-un șir de state europene și protestele care sunt organizate acolo se desfășoară de persoane care anterior au fost finanțate din bani care au avut proveniență din Federația Rusă. Toate aceste lucruri servesc motiv pentru a lua măsuri preventive în privința acestor persoane, astfel încât ele să nu poate să utilizeze resursele financiare despre care se știe”, a menționat Igor Boțan.

Expertul a spus că, atunci când Vladimir Plahotniuc a fugit din țară, presa afiliată lui scria că oligarhul a primit informații că Federația Rusă ar fi trimis în Moldova un comandou ca să-l lichideze fizic și au invocat condamnarea în Moldova a unui grup de oameni care chipurile tot prin structuri dirijate de Federației Rusă ar fi pus la cale uciderea lui Vladimir Plahotniuc. Potrivit lui Igor Boțan, oligarhul Vladimir Plahotniuc trebuie să dezvăluie acum, dacă a plecat de bună voie sau s-a speriat de comandorul rusesc.

 „Într-un interviu Vladimir Plahotniuc foarte ușor vorbește despre generozitatea lui, el uită că au fost numite alegerile anticipate pentru 6 septembrie 2019 și el a pus Curtea Constituțională într-o situație absolut penibilă. Curtea Constituțională a adoptat toate hotărârile necesare ca Filip să preia funcția de președinte al Republicii Moldova, să semneze decretul privind alegerile. Înainte de a veni în Moldova, care este problema să dezvălui locul unde te ascunzi? Consider că acest mesaj precum că „Vladimir Plahotniuc revine în politica” și modul prin care el a fost transmis urmărește un singur scop bine pus la punct. Există o vorbă moldovenească: Curaj, găină, că te tai! Acesta a fost motivul principal. Mesajul a fost transmis filierei lui Plahotniuc care a rămas în Moldova ca ei să nu se dispere”, a conchis Igor Boțan.

Dezbaterea publică la tema „Cum s-a ajuns până la sancțiunile impuse de autoritățile americane? Care pot fi reacțiile și consecințele?”, organizată de IPN, a fost ediția a 265-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE