Igor Boțan: PDM s-a convins că cea mai bună soluție este să-și asume responsabilitate în coaliție

Expertul Igor Boțan spune că, după patru luni de aflare în opoziție, reprezentanții Partidului Democrat s-au convins că cea mai bună soluție este să-și asume și ei partea lor de responsabilitate în eventuala coaliție cu Partidul Socialiștilor, care este cea mai firească posibilă. Și aceasta pentru că altele nu se întrevăd. În opinia sa, elitele celor două partide vor să se păstreze la guvernare, „pentru timpuri mai bune – să profite, să se conserveze și să aibă toate beneficiile de pe urma acestei mențineri la guvernare”. Opiniile au fost expuse la dezbaterile publice „Coaliția de guvernare PSRM-PDM: necesități, posibilități, motive, impact asupra societății?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului Agenției IPN „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, a spus că eventuala coaliție între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor este cea mai firească și posibilă coaliție de guvernare. Potrivit lui, chiar dacă ar exista probabilitatea altor coaliții, acestea sunt mult mai mici, în comparație cu formalizarea unei coaliții între socialiști și democrați. „De ce? Pentru că se află pe același segment al spectrului politic – stânga-centru-stânga. Pentru că promovează practic același mesaj „pro Moldova”” și în acest sens pot fi aduse zeci de exemple. Din punctul meu de vedere, este cea mai firească coaliție posibilă. Desigur, sunt teme spinoase, care trebuie cumva  încă digerate, dar deocamdată aceste două formațiuni și-au făcut planurile pentru viitorul imediat, inclusiv în privința viitoarelor alegeri prezidențiale”, spune expertul.

Igor Boțan a menționat că societatea are instrumente și pârghii prin care să se pronunțe asupra prestației coalițiilor și partidelor care se află la guvernare. „La alegerile parlamentare din februarie 2019 societatea a apreciat activitatea celor care au guvernat țara în ultimii trei-patru ani. Apoi au urmat alegerile locale în toamna anului trecut și la acest scrutin, PDM a obținut cel mai bun rezultat  pe care l-a avut până acum vreodată. Și, deși suportul politic din partea electoratului a scăzut, la capitolul suport administrativ, formațiunea a excelat. Peste o săptămână, la alegerile parlamentare noi la Hâncești, va avea loc cel mai bun experiment la care o să se vadă cum reacționează cetățenii la lucrurile care se întâmplă. Și circumscripția Hâncești este un raion în care PDM a avut resurse administrative extraordinare. În condițiile neînțelegerilor dintre componentele Blocului ACUM, foarte multe lucruri vor ieși la iveală”, a spus el.

„Să ne așteptăm la lucruri foarte încurajatoare pentru partida pro-europeană, parcă nu avem temei. Peste o săptămână vom avea foarte multe lucruri de discutat pentru a răspunde punctual la înrebarea cum reacționează societatea. Există instrumente pentru ca societatea să-și manifeste atitudinea față de politicieni, față de procesele politice. Iar învățămintele pe care la vor trage politicienii, dar cred că după acest scrutin din Hâncești, întregul arc al politicienilor, va trebui să se gândească serios la ceea ce ne așteaptă”, opinează Igor Boțan.

În altă ordine de idei, expertul a declarat că situația prin care trece țara și clasa politica acum este una de stagnare, pentru că nu există idei noi, nici pe dimensiunea pro-europeană, nici pe cea eurasiatică.

În opinia expertului, există o corelație foarte puternică în ceea ce ține de noua coaliție și factorul internațional. „Partea bună este că nu există forțe politice care contestă implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Și acesta este un lucru important. Un alt lucru important ține de promovarea politicii externe echilibrate, care are costurile sale”, a spus el.

Igor Boțan a mai menționat că, alianța majoritară care se arată la orizont este cu cel mai important potențial și capacitate administrativă. „Și dacă acest guvern, chiar și cu remanieri, va da dovadă de capacitate administrativă, va fi un lucru util pentru stat și pentru aceste două partide, ca să se păstreze la guvernare, până apar premize pentru proiecte politice de rezonanță”, a declarat expertul.

Dezbaterile „Coaliția de guvernare PSRM-PDM: necesități, posibilități, motive, impact asupra societății?”, sunt ediția a 127-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.