Igor Boțan: Guvernarea trebuie să aibă o strategie de comunicare bine pusă la punct ca Moldova să iasă din criza alimentară

Guvernarea trebuie să aibă o strategie de comunicare bine pusă la punct ca să explice cetățenilor ce se întâmplă, ce măsuri se întreprind, care pot fi scenariile ulterioare de evoluție a situației și modul în care societatea poate ieși din criza alimentară. De această părere este expertul permanent al proiectului Igor Boțan. „Situația cauzată de criză este foarte complexă, iar de actorii care sunt implicați, în primul rând de guvernare, de agricultori care se află într-o situație foarte dificilă și de modul în care reacționează cetățenii depinde foarte mult cum vor evolua lucrurile”. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică Fațetele crizei alimentare în Republica Moldova și în lume”, organizată de Agenția de presă IPN.

În cadrul dezbaterii, s-a constatat că există câteva căi de ajutorare a populației în această problemă a accesibilității mărfurilor – pe de o parte, se caută soluții în privința micșorării prețului de cost al produselor alimentare, iar, pe de altă parte, statul întreprinde acțiuni îndreptate spre sprijinirea păturilor social vulnerabile. În această ordine de idei, întrebat despre eficiența și suficiența acestor eforturi ale autorităților, expertul a subliniat că, după criza profundă care a avut loc în anul 1998 în Federația Rusă, toate partidele politice din Republica Moldova pun accentul pe susținerea populației. El a afirmat că acest fapt reprezintă deja „un reflex”. „Sunt de acord cu experții care spun că aceste reflexe nu întotdeauna sunt adecvate din punct de vedere al depășirii unor crize, dar eu nu cred că acest reflex al politicienilor din Republica Moldova poate fi cumva înlăturat. Nu sunt sigur că este cea mai bună strategie, dar experiența arată că așa este și, din păcate, așa va rămâne încă mult timp”, a spus Igor Boțan.

Expertul a solicitat de la alt participant al dezbaterii, ministrul agriculturii și industriei alimentare, informație suplimentară despre principiile Strategiei Securității alimentare care se află în proces de elaborare.  „Eu ca cetățean, care nu sunt expert în domeniul agriculturii, am întrebări privind strategia la care se lucrează actualmente. Această strategie pornește de la premisele pe care le avem astăzi că suntem acum în criză și această criză modelează această strategie sau această strategie pornește de la premisa că această criză va dura două sau trei ani, după care se va reveni la normalitate?”, a întrebat expertul.

Referindu-se la creșterea prețurilor generată de criza alimentară, Igor Boțan a menționat că oameni deja încep să-și expună nemulțumirile proprii prin acțiuni de protest. „Noi vedem că populația începe să protesteze, există opoziția, apanajul ei este să atragă atenția populației la tot felul de eventuale lipsuri și să exercite presiuni. Astfel, noi avem acest lanț închis. De modul în care guvernarea va gestiona această situație depinde amploarea protestelor, aceasta, la rândul său, depinde de modul în care se va manifesta nemulțumirea cetățenilor, pentru că creșterea prețurilor în orice situație supără cetățenii”, a afirmat expertul.

Vorbind despre sprijinul și înțelegerea externă pe care ar putea conta atât producătorii, dar și consumatorii din Moldova, în depășirea crizei alimentare, Igor Boțan susține că „acest sprijin cu certitudine va avea un efect pozitiv”, doar că există și anumite probleme care nu permit să se facă prognoze exacte. „Mare problemă este că nimeni nu știe când se termină această criză generată de război. Și nimeni nu știe cât poate dura această situație de criză care atrage după sine toate problemele legate de securitatea alimentară din Republica Moldova. De aceea părerea mea este că atunci când se fac prognoze și estimări, trebuie să se meargă pe versiuni. Doar mergând pe aceste versiuni, se pot corecta din partea Guvernului măsurile care pot diminua impactul crizei, dar, în același timp, trebuie să aibă în vedere că agricultorii, fermierii trebuie să poată depăși această situație și să nu li se ruineze afacerile. Altminteri, dacă admitem că agricultorii își ruinează afacerile, atunci criza pe care o avem, regională și de securitate, poate trece, iar noi pe o perioadă foarte îndelungată putem rămâne cu sechele de pe urma ei. Deci, deopotrivă, autoritățile și experții din domeniul agriculturii trebuie să facă calcule și, pornind de la abordarea pe versiuni, să găsească soluțiile pentru a depăși această situație”, a conchis expertul.

Dezbaterea publică la tema „Fațetele crizei alimentare în Republica Moldova și în lume”, organizată de IPN, a fost ediția a 252-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.