Igor Boţan: Criza politică a fost precedată de una morală

Această criză politică a fost precedată de o criză morală. Iar în viitor politicienii trebuie să evite să fie prinşi în crize morale pe care să nu le poată depăşi. Declaraţia a fost făcută de către analistul politic Igor Boţan în cadrul dezbaterii publice „Cultura crizei politice: realităţi, necesităţi şi norme”, organizată de agenţia de presă IPN.

Expertul permanent al dezbaterilor susţine că pentru moldoveni crizele politice au devenit un lucru absolut normal. „Atunci când avem actori politici diferiţi, între ei apar fricţiuni, dacă nu sunt capabili să le depăşească ele trec în tensiuni, unde sar scântei. După tensiuni apare conflictul, care este faza superioară şi, dacă nu poate fi aplanat, trecem în starea de criză. Acum am ajuns la punctul de bifurcaţie, înapoi nu ne putem întoarce şi criza cere abordări noi. Avem o criză politică în care ne-a atras clasa politică”, a declarat Igor Boţan.

Analistul susţine că între Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal şi Partidul Democrat au existat fricţiuni la negocierea acordului de constituire a alianţei de guvernîmânt. „Au fost tensiuni, dar erau şi interese, mai apoi a apărut criza morală cu vânătoarea din Pădurea Domnească, după care a venit criza politică. A fost şocant pentru societate să afle că se participă la astfel de îndeletniciri, şi a fost şocant că s-a tăinuit. PLDM a decis să stoarcă dividende, dar a dat-o în bară”, a remarcat expertul.

Igor Boţan spune că Vlad Filat, care a denunţat Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană, la un moment dat a zis că e gata să facă 2 paşi înapoi. „Cred că nu este deloc întâmplător că au apărut interceptările telefonice, a fost creată o contra-criză morală. Filat nu a fost lăsat să facă 2 paşi înapoi, a fost împins înainte. PL şi PD îi spun că vor să refacă alianţa ,dar fără el, Filat nu vrea. Eu cred că ei nu pot depăşi criza morală, eu nu văd cum ar depăşi-o”, a adăugat expertul.

Analistul îi sfătuieşte pe politicieni să evite să fie atraşi în crize morale şi, dacă ştiu ceva despre partenerii politici, să nu tăinuiască acest lucru. În context, el a făcut referire la declaraţiile liderului liberal, Mihai Ghimpu, potrivit căruia acesta cunoştea despre păcatele partenerilor de la guvernare, dar tăcea de dragul alianţei. „În politică nu trebuie să fii irascibil şi îngâmfat. Politicienii trebuie să se înveţe să aibă răbdare, să se asculte”, a subliniat Igor Boţan.

Cât ţine de rezolvarea actualei crize politice, Igor Boţan susţine că sunt două ieşiri din situaţie. Prima e să se împace. Dacă politicienii se tem de alegeri anticipate atunci trebuie să refacă alianţa, care nu va mai fi credibilă. Iar a doua soluţie – dacă nu se tem de alegeri anticipate, să le organizeze şi atunci le vor fi iertate păcatele de către cetăţeni”.

„Cultura crizei politice: realităţi, necesităţi şi norme” este a 13-a din ciclul de dezbateri publice desfăşurate de Agenţia de presă IPN în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susţinut de către Fundaţia „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.