Guvernul trebuie să mizeze mai puțin pe credite externe, economist

Economistul Viorel Gîrbu crede că autoritățile moldovene ar trebui să mizeze mai puțin pe contractarea creditelor străine; în schimb, o reformă fiscală ar putea fi o soluție pentru genearea resurselor proprii, notează IPN.

După ce partidul de guvernare a anunțat că prioritatea noului Executiv va fi negocierea unui nou acord cu FMI, Viorel Gîrbu spune că documentul n-ar trebui negociat prin cedări excesive.

„E regretabil că elita politică pune un accent atât de mare pe creditele și granturile oferite în condiții concesionale Republicii Moldova. Cu cât există mai multe credite și granturi, cu atât partenerii ne apreciază ca fiind foarte slabi. Să primești credite e ca și cum ai ajunge la reanimare, nu trebuie să te bucuri atât de tare. Asistența din partea FMI este un semn al rateurilor noastre. Noi în continaure plătim dobânzi pentru sumele contractate anterior și unde am ajuns?”, a spus Gîrbu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Potrivit expertului, pentru a pune bazele unei economii temeinice, autoritățile ar trebui să înceapă cu o amplă reformă fiscală.

„Guvernul trebuie să aibă o viziune proprie, să discute de la egal la egal cu partenerii externi și să mizeze mai mult pe resursele interne. Trebuie să ne întrebăm dacă sistemul fiscal este bine gândit. Dacă povara fiscală este plasată corect pe umerii tuturor plătitorilor. Guvernul nu impozitează corect cele mai mari fluxuri financiare”, a mai spus Viorel Gîrbu.

De asemenea, economistul crede că e incorect să așteptăm rezultate imediate de la noul Executiv, în condițiile în care acesta va avea nevoie de câteva luni pentru a se familiariza cu noile sarcini. Mai ales că, odată cu demisia miniștrilor, pleacă și secretarii de stat, care ar trebui să asigure continuitatea proceselor din Guvern.

„Cel puțin 6 luni trebuie să i se acorde noii administrații un credit de încredere, pentru ca noul Guvern să înțeleagă ce are de făcut. Depinde mult de garnitura guvernamentală. La noi ministerele nu funcționează foarte bine pentru că nu au personal cu cel mai înalt nivel de calificare. Dar primele luni de aflare a noilor miniștri în fotolii deja ne vor oferi indicii despre ce se așteaptă în perioada următoare”, a spus Viorel Gîrbu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.