Guvernul susține excluderea imunității deputaților în cazurile de corupție

Guvernul susține inițiativa legislativă de modificare a articolului 70 din Constituție pentru excluderea imunității deputaților în cazul infracțiunilor de corupere, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor. Încuviințarea Parlamentului pentru transmiterea cauzei în judecată, pentru reținerea, arestarea sau percheziționarea parlamentarilor în asemenea cazuri nu va fi necesară, transmite IPN.

Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a explicat că scopul acestui proiect este prevenirea și combaterea corupției de nivel înalt. „Proiectul a fost avizat pozitiv și de Curtea Constituțională. Propun ca și Guvernul să susțină acest proiect de lege. Sperăm că în Parlament se vor găsi voturile necesare pentru a exclude acest „scut” pentru tragerea la răspundere, care este imunitatea parlamentarului pentru infracțiunile de corupție”, a spus ministrul.

Curtea Constituțională a avizat proiectul în cauză în toamna anului trecut, cu mențiunea că poate fi adoptat după cel puțin șase luni din momentul prezentării inițiativei. În prezent, Constituția prevede că „deputatul nu poate fi reținut, arestat, percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului, după ascultarea sa”. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.