Guvernul și-a angajat răspunderea pentru instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor

Venitul lunar minim garantat pentru familiile cu venituri mici a fost majorat de la 1107 lei până la 1300 lei, pe perioada stării de urgenţă. De asemenea, a fost majorat cuantumul venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil, de la 50% (553 de lei) la 75% (975 de lei). Măsurile se regăsesc legea privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative, asupra căreia Guvernul și-a angajat miercuri, 1 aprilie, răspunderea în fața Parlamentului, transmite IPN.

Potrivit vicepremierului Sergiu Pușcuța, ministru al finanțelor, pentru familiile beneficiare de ajutor social, al cărui drept expiră în perioada stării de urgență, acesta se va prelungi până a ridicarea stării de urgență. În perioada stării de urgență, solicitanții de ajutor social care nu pot prezenta acte confirmative privind veniturile, terenurile agricole și structura familiei, vor depune o declarație pe proprie răspundere privind veridicitatea datelor din declarație. Aceatsă declarație va fi acceptată pentru examinare privind posibilitatea acordării ajutorului social.

Ajutorul minim de șomaj a fost stabiit la 2775 de lei. Actualmente persoana care se înregistrează în calitate de şomer, dar nu întrunește criteriile de acordare a ajutorului, nu beneficiază de plăți. Prin proiectul asumat, toate persoanele care se vor înregistra la subdiviziunile teritoriale a ocupării forței de muncă vor primi minimum 2775 de lei pe lună.

Potrivit Constituției, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Parlamentului asupra unui program, unei declarații de politică generală sau unui proiect de lege. Dacă în termen de trei zile nu este depusă o moțiune de cenzură, votată cu majoritatea de voturi, programul, declarația de politică generală sau proiectul de lege se consideră adoptate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.