Guvernul nu va reuşi să îndeplinească agenda propusă, opinii

Nimeni nu mai aşteaptă miracole. Actualul guvern are o misiune importantă, de realizare a programului pe care l-a anunţat, dar există multe restanţe rămase de la precedentul guvern, ceea ce va împiedica îndeplinirea agendei propuse. De această părere sunt mai mulţi invitaţi ai emisiunii „Fabrika” la postul de televiziune Publika TV, notează IPN.

Politologul Vasile Croitoru a menţionat că reformele asumate de actualul guvern vor  rămâne nefinalizate chiar şi peste cinci ani. „Dacă nu există voinţă politică, nu faci nimic. Reforma în justiţie nu este prevăzută să fie finalizată în 2014, de aceea cred că este o reformă despre care se vorbeşte, dar nu se ştie unde şi cum se ajunge. Domnul Leancă trebuie să înţeleagă că sunt nişte sarcini prea complicate pentru a fi duse la bun sfârşit”, a  menţionat politologul. Vasile Croitoru a mai spus că misiunea actualului guvern este complicată, deoarece partenerii de coaliţie au semnat un document şi vor discuta mult pentru a putea găsi un compromis.

Fostul viceministru de externe, Valeriu Ostalep, a specificat că situaţia în Republica Moldova este paralizată. „Avem nevoie de oameni puternici, nu care se tem. Ei (parlamentarii) în fiecare vineri îşi iau liber, nu au de lucru. Ei ar trebui să lucreze cinci zile, dar ce fac? Noi nu avem personalităţi în lumea politică care să vină cu ceva concret, un program clar”, a subliniat Ostalep. Fostul viceministru este de părere că şi în acest an nu va exista creştere economică. Situaţia legată de regiunea transnistreană este, în opinia sa, mai complicată decât era patru ani în urmă.

Valeriu Ostalep  spune că Guvernul Leancă are o singură misiune: de a asigura câteva luni de stabilitate şi linişte, ca lumea să uite de conflictele de la putere. „Sunt convins că acest guvern nu se va menţine mai mult de 4 luni, iar mandatul este o vacanţă pentru ei. Iurie Leancă o să joace un rol de prost gust, iar această coaliţie nu face nimic, nu mai vorbim de miracole”, a mai subliniat Valeriu Ostalep.

Directorul CReDO, Sergiu Ostaf, este de părere că orice guvern trebuie să fie creditat cu o anumită încredere, iar Guvernul Leancă ar putea să facă 4-5 lucruri care nu ţin de reforme, ci mai de grabă de ajustare. Potrivit lui Sergiu Ostaf, este posibil de realizat unele reforme care se află la etapa de finalizare. Şi politicienii, şi societatea civilă trebuie să vină cu soluţii. E dificil într-un an să ridici salariile. Dar se pot găsi soluţii. Pe fiecare segment este posibil de făcut ceva, dacă există viziune, chiar dacă este puţin timp.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.