Guvernul nou va suferi schimbări de componenţă, analist

Un nou guvern sub conducerea liberal-democratului Iurie Leancă va suferi schimbări de componenţa faţă de executivul în exerciţiu. Expertul în politologie Eduard Ţugui, de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, a declarat pentru IPN că, cel mai probabil, nu se vor regăsi în noul executiv miniştrii înaintaţi anterior de către Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, şi cei cu imaginea şifonată.

„Trebuie să vedem dacă guvernul va avea susţinere în Parlament. Urmează procedura cea mai dificilă – negocierile eterne, pe care le avem de la un timp. Dacă totuşi se va reuşi crearea unui nou guvern, acesta trebuie să fie diferit, nu doar legat de numele şefului, ci şi cu referire la componenţa sa”, este de părere Eduard Ţugui.

Expertul crede că liberalii din partidul condus de Mihai Ghimpu nu vor mai fi în noul executiv. „Aici l-aş menţiona pe Anatol Şalaru de la Ministerul Transporturilor”, a specificat expertul de la IDIS. Cât ţine de actualul ministru al tineretului şi sportului, Octavian Ţâcu, expertul crede că acesta are o poziţie mai confortabilă decât Anatol Şalaru. „Este cadru universitar, este ultimul acceptat în acest guvern, ar fi o opţiune riscantă să-l demită. Alta ar fi dacă domnul Ţâcu singur ar refuza să facă parte din viitorul guvern”, a adăugat Eduard Ţugui.

Imaginea şifonată în faţa cetăţenilor şi în faţa partenerilor de dezvoltare ar însemna că sunt necesare remanieri dincolo de logica politică, spune expertul. „Mă refer la acei miniştri care au dosare intentate pe numele lor. Nu văd cum un nou guvern s-ar asocia cu unii miniştri cu probleme de imagine şi posibile încălcări în respectarea legislaţiei”, a remarcat Eduard Ţugui.

Cât priveşte programul de guvernare pe care îl va propune Iurie Leancă, politologul consideră că va fi o continuare a programului Guvernului Filat. „Acel program a fost coordonat cu partenerii europeni. Sunt necesare unele ajustări, au rămas pe linie moartă unele prevederi, de exemplu reforma constituţională. Poate ar mai fi necesare unele ajustări macroeconomice”, a conchis Eduard Ţugui.

Iurie Leancă este prim-ministru desemnat. Până pe 30 mai oficialul trebuie să prezinte programul de guvernare şi componenţa viitorului guvern ca să obţină susţinerea legislatorilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.