Guvernul lucrează la achitarea datoriei față de Gazprom, dar are nevoie de timp, ministru

Soluția propusă de Guvern pentru achitarea datoriei curente de către Moldovagaz față de Gazprom constă în încheierea unui contract de cesionare către Energocom a unei părți din datoria Termoelectrica față de Moldovagaz. Este vorba despre suma de circa 1,4 miliarde de lei, necesară pentru plățile curente către Gazprom. Energocom va achita această datorie cesionată, iar Moldovagaz va face plata către Gazprom. Guvernul are și implementează respectiva soluție încă de săptămâna trecută, doar că este nevoie de mai mult timp pentru procedurile legale, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Andrei Spînu a precizat că au fost făcute rectificări la bugetul pentru 2021. Conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, 1,7 miliarde de lei s-au alocat pentru Energocom. Din această sumă, aproximativ 300 de milioane de lei au fost folosiți pentru procurarea gazului în luna octombrie, în situația de urgență, iar 1,4 miliarde de lei vor fi alocați pentru a susține plățile curente ale companiei Moldovagaz pentru luna octombrie și noiembrie, prin cesionarea către Energocom a unei părți din datoria Termoelectrica către Moldovagaz.

Săptămâna trecută, Ministerul Finanțelor a prezentat proiectul pentru rectificarea bugetului și alocarea acestor sume, iar Parlament l-a votat în prima lectură. La următoarea ședință de Parlament, joi, acest proiect va fi votat în lectura a doua și banii vor fi disponibili.

„Aceste acțiuni ale Guvernului permit atât reducerea datoriilor Termoelectrica către Moldovagaz, cât și soluționarea problemei actuale privind plata curentă pentru gazul natural consumat. De asemenea, acest pas contribuie la reducerea datoriei malului drept, a Moldovagaz către Gazprom, conform angajamentului luat de autorități. Relația pe viitor dintre Energocom și Termoelectrica va fi soluționată în perioada următoare, ținând cont că ambele sunt companii de stat. Pentru a rezolva situația, Guvernul are nevoie de puțin mai mult timp pentru procedurile legale”, a remarcat Andrei Spînu.

Vicepremierul a remarcat că modul de plată al consumului curent nu a fost parte a negocierilor noului contract, ci fac parte din prevederile păstrate din contractele precedente. Acesta a dat asigurări că Guvernul va face tot ce este necesar pentru a nu permite sistarea furnizării gazului.

Oficialul regretă că Gazprom a decis să notifice în așa mod Moldovagaz și spune că astăzi va trimite o scrisoare suplimentară către Gazprom în care va informa oficial despre pașii pe care-i va lua Guvernul pentru redresarea situației. Totodată, se va discuta cu Gazprom pentru a se asigura că nu se va sista gazul, așa cum se spune în notificare.

Gazprom a trimis o notificare către Moldovagaz în care informează că va înceta furnizarea de gaze către Republica Moldova în 48 de ore dacă Chișinăul nu își achită datoriile curente.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.