Guvernul a aprobat repetat proiectul de lege privind modificarea Constituției

Cabinetul de miniștri a revenit astăzi, 30 septembrie, la proiectul de lege privind modificarea Constituției, pe partea ce ține de judecători și atribuțiile Consiliului Superior al Magistraturii.

Punctând modificările propuse, ministru justiției, Fadei Nagacevschi, a menționat excluderea termenului de probă pentru judecători, stabilirea imunității funcționale și unificarea formulei de numire în funcție a judecătorilor.

Totodată, proiectul prevede formula de resetare a Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv prezența în acesta a membrilor judecători și non-judecători la momentul intrării în vigoare a proiectului respectiv de lege

„Proiectul de lege a fost consultat pe parcursul săptămânii trecute și în datele de 28 și 29 septembrie pe platforma Consiliului Europei. Astăzi a apărut și declarația Consiliului Europei, în care este menționat expres că proiectul de lege privind amendamentele constituționale corespunde cerințelor Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția. De asemenea, Consiliul Europei a reiterat că va colabora în continuare cu Republica Moldova pentru implementarea reformei justiției, a declarat Fadei Nagacevschi.

Ministrul a mai spus că proiectul urmează să fie transmis repetat Curții Constituționale (care l-a respins o dată), ca mai apoi să ajungă, cât mai repede posibil, în Parlament.

Adoptarea proiectul de lege în cauză face parte din angajamentele internaționale asumate de țară, inclusiv pentru obținerea finanțării din partea FMI.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE