Guvernul a aprobat proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023

Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Venituri sunt aprobate în mărime de 38,7 miliarde de lei, cu o creștere de aproximativ 7,5 miliarde de lei față de 2022,  transmite IPN.

Se estimează că ponderea veniturilor și cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat în PIB va constitui 12,5%. În structura veniturilor totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat transferurile de la bugetul de stat vor fi de 44,3% (17,1 miliarde de lei), a declarat Vasile Cușcă, secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii au fost prognozate în sumă de 21,1 miliarde de lei. Alte venituri au fost prognozate în sumă de 401,7 milioane de lei.

Vasile Cușcă a explicat procentajul mare al transferurile de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale prin faptul că multe prestații de asistență socială care sunt furnizate de la bugetul de stat urmează a fi procesate și achitate prin intermediul Casei Naționale de Asigurări Sociale.

Persoanele fizice care nu se regăsesc în categoriile plătitorilor de contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii vor plăti taxa fixă anuală de 14700 lei pentru asigurarea pe bază de contract individual încheiat cu Casa Naţională de Asigurări Sociale, iar în cazul persoanelor fizice-proprietari sau arendași de terenuri agricole ce prelucrează terenurile în mod individual taxa fixă anuală respectivă va constitui 3744 lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.