Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat pentru 2020

Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2020. Documentul prevede 44,1 miliarde de lei venituri și 51,5 miliarde de lei cheltuieli. Deficitul depășește 7 miliarde de lei. Bugetul este construit pe o creștere economică de 3,8%, o inflație medie anuală de 5,7%, o majorare a exporturilor cu 9% și o sporire a importurilor cu 7,1%, transmite IPN.

Ministrul finanțelor, Sergiu Pușcuța, a explicat diferența dintre venituri și cheltuieli implicit prin lansarea de noi programe în domeniul protecției sociale. Deja a fost aprobată de către Guvern o inițiativă privind majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului și alta privind acordarea suportului unic de 700 de lei beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat care nu depășesc 2000 de lei lunar. Totodată, vor continua să fie asigurate financiar programele în vigoare, așa ca „Prima casă”, subvențiile în domeniul agriculturii, în domeniul dezvoltării regionale și eficienței energetice.

„Proiectul bugetului pentru anul 2020 este bazat puternic pe componenta investițională”, a menționat ministrul finanțelor. În 2020 vor derula 72 de proiecte finanțate din surse externe. Cele mai importante vizează dezvoltarea infrastructurii drumurilor.

Estimările pentru Bugetul Public Național pentru anul 2020, care include bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, fondurile asigurărilor obligatori medicale și bugetul administrațiilor publice locale, prevăd o creștere a veniturilor și cheltuielilor de 8,9% și, respectiv, 10,2%. Veniturile globale se estimează în sumă de 69,2 miliarde de lei, iar cheltuielile – 76,6 miliarde de lei.

Legea bugetului de stat este adoptată de către Parlament în trei lecturi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.